U Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar?

U vitamini nedir? U vitamini vücutta ne işe yarar, hangi besinlerde bulunur? İşte, U vitamininin faydaları ve U vitamini içeren besinler:
U Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar?
04 Nisan 2024, 15:58

U Vitamini, 1950'lerin başında lahana suyundaki bir bileşiği tanımlamak için ortaya atılan bir terimdir. Adına rağmen, U vitamini gerçek bir vitamin değil, amino asit metiyoninin bir türevidir. U vitamini yalnızca takviye olarak değil aynı zamanda çeşitli gıdalarda, özellikle de lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve lahana gibi turpgillerde bulunan sebzelerde doğal olarak bulunur. Ayrıca kozmetik şirketleri bunu belirli kremlere, serumlara, yüz maskelerine ve diğer ürünlere ekleyebilir.

lahana

U Vitamini Ne İşe Yarar?

  1. U Vitamini çoğunlukla mide ülseri tedavisi olarak tanıtılıyor, ancak aynı zamanda sindirimi iyileştirdiği, bağışıklık sağlığını güçlendirdiği, gıda alerjilerine karşı koruduğu, kolesterolü düşürdüğü ve yara iyileşmesini hızlandırdığı da öne sürülüyor. Ancak araştırmalar sınırlıdır. Bu faydaların yalnızca bir kısmı şu anda bilim tarafından desteklenmektedir.
  2. U Vitamini akciğerlerinizi, karaciğerinizi ve böbreklerinizi hasardan koruyabilir. U vitamini verilen farelerde, valproik asit aldıktan sonra, U vitamini verilmeyen farelere göre daha az ciddi böbrek hasarı görüldü. Bu maddenin aynı zamanda inflamasyon belirteçlerini de azalttığı görüldü
  3. Bazı kanıtlar U vitamini takviyelerinin kolesterol ve trigliserit düzeylerini azaltmaya yardımcı olduğu fikrini desteklerken, kanıtlar zayıf kalıyor. Örneğin, bir test tüpü çalışması, U vitamininin yağ hücrelerinin oluşumunu önleyebileceğini ve trigliserit düzeylerini azaltabileceğini öne sürüyor ancak konuyla ilgili çok az insan çalışması mevcut.
  4. U Vitamini güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına karşı bir miktar koruma sağlamanın yanı sıra yara iyileşmesini hızlandırabilir. Test tüpü ve hayvan çalışmaları, U vitamininin doğrudan yaralara uygulanmasının yara kapanmasını hızlandırabileceğini bildirmektedir. Üstelik U vitamininin UV ışınlarının neden olduğu yanıklara ve diğer hasarlara karşı koruma sağladığı görülüyor.

U Vitamininin Yan Etkisi Var Mı?

U vitamini doğrudan bütün gıdalardan yenildiğinde muhtemelen güvenlidir. Bununla birlikte, takviye formundaki güvenliği veya potansiyel yan etkileri hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu nedenle, bu bileşiğin alımını artırmak için lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve lahana gibi U vitamini açısından zengin gıdalara güvenmek muhtemelen en güvenli yoldur.
U vitamininin diğer takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girip girmediğini belirlemek için yeterli bilimsel bilgi mevcut değildir. Bu yüzden U vitamini takviyesi kullanmadan önce, mutlaka doktora danışmak gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. A vitamini içeren besinler
  2. D vitamini içeren besinler
  3. E vitamini içeren besinler
  4. K vitamini eksikliği neden olur?
  5. B3 vitamini hangi besinlerde bulunur?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo