Avokado Hangi Mevsimde Yetişir?

Avokado hangi bölgede ve hangi iklimde yetişir? Avokado toprağı nasıl olmalıdır? Avokado hangi mevsimde yetişir? İşte, avokado çeşitleri ve hasat dönemleri:
Avokado Hangi Mevsimde Yetişir?
24 Nisan 2024, 22:17

Avokado, anavatanı Orta Meksika olan, defnegiller familyasına ait bir bitkidir. Timsah armudu olarak da bilinen avokado, taze olarak tüketilir. Ayrıca salatalarda ve yemeklerde de kullanılır. Çok besleyici olduğu için, son yıllarda popülaritesi artmıştır. Evde yetiştirmeye de uygun olan bu meyve, genellikle yeşil renktedir. Eti ise beyaz veya krem sarıdır. 



Avokado Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada avokado üretiminin en çok yapıldığı yer, Meksika'dır. Dominik Cumhuriyeti, Peru, Endonezya ve Kolombiya ise Meksika'yı takip eder. Dünyada avokado üretiminde, Türkiye 43. sırada yer almaktadır. Ülkemizde en çok Antalya ve Mersin illerinde yetişen bu bitki, sıcak ve tropikal iklimleri sever. Rize gibi donların az görüldüğü Doğu Karadeniz'de de yetiştiriciliği yapılmaktadır.



Avokado Hangi İklimde Yetişir?

Avokado, tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişen bir bitkidir. Avokado ağaçları, don olayları, düşük sıcaklıklar, ani sıcaklık dalgaları ve şiddetli rüzgardan çok çabuk etkilenen bir meyvedir. Ülkemizde avokado yetiştiriciliği Akdeniz Bölgesi'nin iklim koşullarında elverişli bir şekilde yapılır. Ancak yetiştirilecek alanın kuvvetli rüzgardan ve don olaylarından korunmuş olması gerekir. Bazı avokado çeşitleri -2 dereceye kadar dayanabilse de, çoğu çeşit için bu mümkün değildir. Ortalama 21-24 derece sıcaklık, avokado yetiştiriciliği için uygundur. 



Avokado Hangi Toprakta Yetişir?

Avokado, toprak bakımından toleranslıdır. Hafiften, ağır killi topraklara kadar yetiştiriciliği yapılabilir. Avokadolar, minimum 1 m derinlikte, iyi drenaja sahip olan, yüksek verimli, kumlu-tınlı ve alüvyal topraklarda daha verimli yetişir. Toprağın pH'sı 6-6.5 arasında olmalıdır. Toprak nötr veya hafif asidik olabilir. Avokado yetiştiriciliğinde, azotlu gübre kullanılabilir. Ancak gübreleme işlemi dikkatli bir şekilde yapılmalı, genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemelidir. Sulama işlemi ise, toprak kurumayacak şekilde düzenli aralıklarla yapılmalıdır. 

Avokado Hangi Mevsimde Yetişir?

Avokado, genellikle ilkbahar mevsiminde ekilir. Mart ve Nisan ayı, ekim için en ideal zamanlardır. Avokado hasadı ise, Eylül-Haziran ayı arası olarak bilinir. İlkbaharda ekilen avokadolar, Kasım ayında meyve vermeye başlar. Yaz aylarında tüketilen avokadoların birçoğu ise, ithaldir. 



Avokado Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

Türkiye'de yetiştirilen avokado çeşitleri;

  1. Fuerte: B tipi avokadodur. -4 dereceye kadar dayanabilir. Yapraklarında anason kokusu vardır. Dış yüzeyi pürüzlü ve kalındır. Mat yeşil renge sahiptir. Kasım-Nisan aylarında hasat edilir.
  2. Ettinger: İsrail menşeli avokadodur. Meksika ve Guatemala melezidir. B tipi avokadolar arasında yer alır. -6 dereceye kadar dayanıklıdır. Ekim-Aralık aylarında hasat edilir.
  3. Bacon: 1954 yılında James Bacon tarafından bulunmuştur. -5 dereceye kadar dayanabilir. Orta büyüklüktedir. Kasım-Ocak aylarında hasat edilir.
  4. Hass: Dış yüzeyi pütürlü ve serttir. Diğer türlerden kolayca ayırt edilebilir. -1 dereceye kadar dayanabilir. A tipi avokadodur. Şubat-Haziran aylarında hasat edilir.
  5. Zutano: 1926 yılında keşfedilmiştir. -4 dereceye kadar dayanıklıdır. Pürüzsüz ve ince yapılıdır. Ağustos-Eylül aylarında hasat edilir.
  6. Wurtz: Ağacı yayılarak büyüyen bodur bir türdür. ! tipi avokadodur. Meyve ağırlığı ortalama 200-300 gramdır. Şubat-Mayıs aylarında hasat edilir.
  7. Pinkerton: Meyve eti oranı %80 civarındadır. Yaprakları anason kokusu içermez. Ortalama 260-280 gramdır. Ocak-Nisan aylarında hasat edilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Avokado nasıl yetiştirilir?
  2. Avokado nasıl seçilir?
  3. Avokado nasıl olgunlaştırılır?
  4. Avokado nasıl yenir?
  5. Avokado nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo