ANASAYFA TARİFLER KARADENİZ YEMEKLERİ KIRMIZI MERCİMEKLİ YAPRAK DOLMASI

Kırmızı Mercimekli Yaprak Dolması

Kaç
Kişilik

0 kişilik

Hazırlama
Süresi

40 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tarif Defterime Ekle

Kırmızı Mercimekli Yaprak Dolması Tarifi İçin malzemeler

  • 500 gr salamura veya taze asma yaprağı
  • 500 gr kırmızı mercimek
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 2 kg soğan
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 limon
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 3~4 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2 tatlı kaşığı tozşeker
  • -Üzerine
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 limon
  • 3 su bardağı su

Kırmızı Mercimekli Yaprak Dolması Nasıl Yapılır?

  • Asma yapraklarının saplarını kesin. İyice yıkadıktan sonra sıcak suda bir saat bekletip süzün.
  • Mercimek ve pirinci ayıklayıp yıkayın. Ilık suda yarım saat bekletip süzün. Soğanları ince ince doğrayıp bir tencereye alın.
  • İki tatlı kaşığı tuzla hafif ateşte karıştırarak pişirin. Bir su bardağı zeytinyağı, 1 limonun suyu, karabiber, nane, mercimek ve toz şekeri ekleyip karıştırın.
  • Birkaç asma yaprağını bir tencerenin dibine serin.  Asma yapraklarını tek tek avucunuza yerleştirip ortasına bir çorba kaşığı dolusu dolma içi koyun ve yaprağın iki üst kısmını harcın üzerine kapatın.
  • Her iki yanını bohça gibi çevirin. Yaprağın sivri alt kısmını üste çevirerek beşgen minik bir bohça yapın.
  • Bu işlemi iç malzemesi bitene kadar hazırlayıp, dolmaları tencereye aralıksız olarak yanyana yerleştirin.
  • Üzeri için, 1 su bardağı zeytinyağı, 1 limonun suyu ve 3 su bardağı suyu karıştırıp dolmaların üzerine dökün.
  • Düz bir porselen tabakla dolmaların üzerini kapatıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  • İyice soğuduktan sonra büyük bir tabağa alıp ince limon dilimleriyle süsleyerek servis yapın.

Klasik biber dolması tarifini de deneyebilirsiniz.

Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!