Fırında Gül Mantısı

Göze hitap eden mantı..
Kaç
Kişilik
5 kişilik
Hazırlama
Süresi
20 dakika
Pişirme
Süresi
35 dakika

Fırında Gül Mantısı Tarifi İçin malzemeler
Hamuru İçin:
- 3 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı:
- 550 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı salça
- 2,5 su bardağı sıcak su
Fırında Gül Mantısı Nasıl Yapılır?
- 3 su bardağı unu ortası çukur olacak şekilde derin bir kaba koyun.
- Ortasına yumurta ve tuzu ekleyin. Suyu da yavaş yavaş ekleyerek sert bir hamur elde edin.
- Hamur dinlenirken bir soğanı rendeleyip baharatlarla ve kıymayla karıştırarak iç harcını hazırlayın.
- Dinlenen hamuru mantı hamurundan biraz daha ince olacak şekilde açın.
- Bir çay bardağının ağzıyla veya şekillendirici ile yuvarlaklar halinde kesin.
- Yuvarlak hamurların 4 tanesini kenarları üst üste gelecek şekilde yan yana dizin.
- Kesişimlerine parmağınız ile bastırın. Bir bütün halinde olsunlar .
- Ardından kıymayı ince bir şerit halinde birleşen dörtlü hamurun ortasına serin.
- Önce uzun kenarı alttan ortaya kadar katlayıp kıymanın üzerine denk gelecek şekilde katlayın sonra kısa kenardan çevirmeye başlayarak gül şekli verin.
- Gül şeklindeki mantıları tabanını yağladığınız bir tepsiye dizin ve buzdolabında yarım saat dinlendirin.
- Pişirme için 200 derecede önceden ısınmış fırında 10 dakika pişirin.
- Mantı pişerken 2 yemek kaşığı yağ ve 2 yemek kaşığı salçayı bir kapta ılık-sıcak suyla iyice karıştırın.
- 10 dakika sonra fırındaki mantının üstüne sosu dökün ve mantının üstünü yağlı kağıtla kapatın. Fırının derecesini 180 e düşürün.
- 25-30 dakika kontrollü pişirin. Afiyet olsun.

Dergide bu ay neler var?
EN ÇOK OYLANANLAR