Ekşi Mayalı Parmesanlı Ekmek

Evde ekşi maya nasıl yapılır yazısından kendi mayanızı hazırlayabilirsiniz.
Kaç
Kişilik
4 kişilik
Hazırlama
Süresi
1 saat
Pişirme
Süresi
40 dakika

Ekşi Mayalı Parmesanlı Ekmek Tarifi İçin malzemeler
Maya hazırlığı:
- 50 gr ekşi maya
- 50 gr beyaz un
- 50 gr tam buğday unu
- 100 gr su
Hamur için:
- 400 gr beyaz un
- 100 gr tam buğday unu
- 360 gr su
- 105 gr beslenmiş iki katına kabarmış ekşi maya
- 10 gr tuz
- 100-150 gr siyah zeytin
- 25 gr parmesan
- Katlama aşamaları için zeytinyağı
Ekşi Mayalı Parmesanlı Ekmek Nasıl Yapılır?
- Mayayı hazırlamak için dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına getirdiğiniz ekşi mayayı beyaz un, tam buğday unu ve suyla besleyin. İki katına gelince hamuru hazırlayabilirsiniz.
- Hamuru hazırlamak için unları, suyu, tuzu, ekşi mayayı bir kapta karıştırın ve tezgaha alıp 5-7 dk yoğurun.
- Kare bir borcamı zeytinyağı ile yağlayın. Hamuru bu kaba transfer edin. Üzerine bir bez örtüp 30 dk dinlendirin.
- 30 dk sonra hamurun üzerinde zeytinlerin yarısını yayın, hamuru 4 tarafından ortaya doğru katlayın ve üzerini örtüp bir yarım saat daha dinlendirin.
- Yarım saat sonra aynı şekilde kalan zeytinleri ekleyip tekrar katlayın, üzerini örtüp 4 saat oda sıcaklığında dinlendirin.
- 4 saat bitince unladığınız tezgaha hamuru alın. Yuvarlak şekil verin (şekil verme aşaması çok önemli, teknikler için internette pek çok video var).
- Şekil verdiğiniz hamuru unladığınız mayalama sepetine alın. 30 dk oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra 15 saat buzdolabında mayalandırın.
- Fırını 250 dereceye ayarlayın. Ekmek tencerenizi fırına koyun ve fırın ısındıktan sonra tencereyi 30 dk daha ısıtın.
- 30 dk sonunda tencereyi çıkarın, içine tabanı kaplayacak şekilde fırın kağıdı yerleştirin, ekmek sepetini tencerenin üzerine ters çevirerek hamuru tencereye alın.
- Dilerseniz bu aşmada çizik atabilirsiniz ekmeğe.
- Tencerenin kapağını kapayın ve fırına alın.
- 10 dk sonra ısıyı 230a düşürün.
- 15 dk sonra kapağı açın ve ekmeğin üzerine rendelenmiş parmesan serpin.
- Bir 10-15 dk daha üzeri istediğiniz renge gelene kadar pişirin. Ekmeği soğuduktan sonra kesip servis edebilirsiniz.

Dergide bu ay neler var?
EN ÇOK OYLANANLAR