ANASAYFA TARİFLER SİZDEN HAMUR İŞİ TARİFLERİ EKŞİ MAYALI PARMESANLI EKMEK

Ekşi Mayalı Parmesanlı Ekmek

Ekşi mayalı parmesanlı ekmek

Evde ekşi maya nasıl yapılır yazısından kendi mayanızı hazırlayabilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

1 saat

Pişirme
Süresi

40 dakika

4 Tarif       3 Takipçi

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Ekşi Mayalı Parmesanlı Ekmek Tarifi İçin malzemeler

Maya hazırlığı:

  • 50 gr ekşi maya
  • 50 gr beyaz un
  • 50 gr tam buğday unu
  • 100 gr su

Hamur için:

  • 400 gr beyaz un
  • 100 gr tam buğday unu
  • 360 gr su
  • 105 gr beslenmiş iki katına kabarmış ekşi maya
  • 10 gr tuz
  • 100-150 gr siyah zeytin
  • 25 gr parmesan
  • Katlama aşamaları için zeytinyağı 

Ekşi Mayalı Parmesanlı Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Mayayı hazırlamak için dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına getirdiğiniz ekşi mayayı beyaz un, tam buğday unu ve suyla besleyin. İki katına gelince hamuru hazırlayabilirsiniz.
  • Hamuru hazırlamak için unları, suyu, tuzu, ekşi mayayı bir kapta karıştırın ve tezgaha alıp 5-7 dk yoğurun. 
  • Kare bir borcamı zeytinyağı ile yağlayın. Hamuru bu kaba transfer edin. Üzerine bir bez örtüp 30 dk dinlendirin. 
  • 30 dk sonra hamurun üzerinde zeytinlerin yarısını yayın, hamuru 4 tarafından ortaya doğru katlayın ve üzerini örtüp bir yarım saat daha dinlendirin. 
  • Yarım saat sonra aynı şekilde kalan zeytinleri ekleyip tekrar katlayın, üzerini örtüp 4 saat oda sıcaklığında dinlendirin.
  • 4 saat bitince unladığınız tezgaha hamuru alın. Yuvarlak şekil verin (şekil verme aşaması çok önemli, teknikler için internette pek çok video var). 
  • Şekil verdiğiniz hamuru unladığınız mayalama sepetine alın. 30 dk oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra 15 saat buzdolabında mayalandırın.
  • Fırını 250 dereceye ayarlayın. Ekmek tencerenizi fırına koyun ve fırın ısındıktan sonra tencereyi 30 dk daha ısıtın. 
  • 30 dk sonunda tencereyi çıkarın, içine tabanı kaplayacak şekilde fırın kağıdı yerleştirin, ekmek sepetini tencerenin üzerine ters çevirerek hamuru tencereye alın. 
  • Dilerseniz bu aşmada çizik atabilirsiniz ekmeğe. 
  • Tencerenin kapağını kapayın ve fırına alın. 
  • 10 dk sonra ısıyı 230a düşürün. 
  • 15 dk sonra kapağı açın ve ekmeğin üzerine rendelenmiş parmesan serpin.
  •  Bir 10-15 dk daha üzeri istediğiniz renge gelene kadar pişirin. Ekmeği soğuduktan sonra kesip servis edebilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!