ANASAYFA TARİFLER DOLMA TARİFLERİ ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI

Zeytinyağlı Pazı Sarması

Zeytinyağlı pazı sarması

Zeytinyağlı pazı sarmasında nar ekşisi yerine sumak ekşisi kullanabilir, arzu ettiğiniz kuru ve taze baharatları iç harca ekleyebilirsiniz. Sarmaların üzerine arzuya göre limon dilimleri yerleştirebilirsiniz.

Zeytinyağlı yaprak sarma ve karalahana sarması tarifine göz atmayı unutmayın.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

40 dakika

Pişirme
Süresi

1 saat

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi İçin malzemeler

  • 2 demet pazı 
  • 2 adet büyük boy kuru soğan (Yemeklik doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (Yemeklik doğranmış)
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy domates (İnce rendelenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 3/4 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1/4 demet maydanoz (Çok ince kıyılmış)
  • 1/2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı tane karabiber (Taze çekilmiş)

Sosu için

  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1/4 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 adet limonun suyu (Taze sıkılmış)
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Zeytinyağlı Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

  • Bol suda yıkadığınız pazı yapraklarının sap kısımlarını kesin. Yırtık olan yaprakları ayırıp sap kısımlarıyla birlikte pişirme tenceresinin tabanına yayın.
  • Pazı yapraklarını kaynar suya batırıp 1 dakika kadar bekletip hemen çıkarın ve buzlu suya atın. Daha sonra pazı yapraklarını çıkarıp suyunu iyice süzün.
  • Pirinç ve pilavlık bulguru yıkayıp süzün. Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine alın, soğan ve sarımsağı hafif bir renk alana kadar soteleyin.
  • Domates ve toz şekeri ekleyip domates suyunu çekene kadar kavurduktan sonra domates salçasını ekleyip karıştırın.
  • Yıkanmış pirinç ve bulguru, nar ekşisi, sumak, kuru nane, tuz ve tane karabiberi ilave edin. Az miktarda sıcak su ekleyin.
  • Dolma harcını, kapağı kapalı tencerede ve kısık ateşte pirinç hafif diri kalacak şekilde pişirin. Ocaktan aldığınız dolma harcına maydanozu ilave edip ılınması için bekletin. 
  • Büyüklüklerine göre en fazla iki eşit parçaya böldüğünüz pazı yapraklarını tezgah üzerine alın.
  • Üstte kalan damar kısımlarını keskin bir bıçak yardımıyla alın ya da ezerek yumuşatın.
  • Yaprakların orta kısımlarına hazırladığınız iç harçtan bir yemek kaşığı kadar koyup çok sıkı olmayacak şekilde sarın. Aynı işlemi iç harç bitene kadar tüm yapraklara uygulayın ve tencereye dizin. 
  • Sosu için; biber salçası, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu sıcak suyla karıştırın. Hazırladığınız dolmaların hizasına gelecek şekilde tencereye aktarın.
  • Ağırlık yapması ve sarmaların pişerken açılmaması için geniş bir servis tabağını üzerlerine kapatın.
  • Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte, kontrollü olarak 25-30 dakika kadar pişirin ve kapağını açmadan soğutun. Daha sonra servis tabağına dizin ve iyice soğuduktan sonra servis edin.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!