ANASAYFA TARİFLER DOLMA TARİFLERİ KAVUN DOLMASI

Kavun Dolması

Kavun dolması

Osmanlı mutfağının sevilen lezzetleri arasında yer alan kavun dolması, günümüze kadar ulaşan nefis yemeklerden biridir. Eski zamanlarda sünnet düğünü gibi ihtişamlı törenlerde kavun dolması sunulurdu. Kavunun içi oyularak kıymalı harç ile doldurulur. Fırında pişirilen kavun dolması, sosla birlikte servis edilir. Malzemeleriniz hazırsa, kavun dolması nasıl yapılır sorusu için detaylara geçebiliriz.

Alternatif olarak kabak çiçeği dolması ve taze incir dolması tarifine de göz atın.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

35 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Kavun Dolması Tarifi İçin malzemeler

  • 1 adet kavun (Çizgili, desenli olandan) 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 500 g dana kıyma
  • 1/2 su bardağı baldo pirinci (Ilık suda bekletilmiş) 
  • 50 g badem
  • 50 g kuş üzümü (Suda 1 saat bekletilmiş) 
  • 1 çay kaşığı toz kişniş
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1’er çay kaşığı tuz ve karabiber
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz

Kavunlu sos için

  • 200 g kavun içi
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/3 demet dereotu
  • 4-5 yaprak maydanoz
  • 1/2 çay bardağı su

Kavun Dolması Nasıl Yapılır?

  • Tereyağını tencerede eritip yemeklik doğranmış soğanı yumuşayana kadar kavurun.
  • Kıymayı da ilave edin. Suyunu çekene dek kavurmaya devam edin. 
  • Pirinci, bademleri ve kuş üzümlerini ekleyin. 10 dakika boyunca kavurun.
  • En son tuzunu, baharatını ve kıyılmış yeşillikleri ilave ederek tatlandırın. Kavun dolmasının içi hazırdır. 
  • Kavunu ortadan ikiye kesin, içini kaşıkla (İki parmak kalınlığında duvarı kalacak şekilde) temizleyin.
  • Kavunun içinden çıkan parçaları atmayın, daha sonra sos yapımında kullanacağız.
  • Hazırladığımız iç harcı kavunun içerisine doldurun. 
  • Kavunun içinden çıkan kavun parçalarını tereyağı ile kavurup rondoda sos haline getirin.
  • Çok ince kıyılmış otları ekleyip tatlandırın. 200 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin.
  • Fırından alın, ilk sıcaklığı geçince üzerine kıyılmış dereotu serpin. Dilerseniz servis yaparken sosunu üzerine gezdirebilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!