ANASAYFA TARİFLER PRATİK YEMEK TARİFLERİ ÜZÜM PEKMEZİ

Üzüm Pekmezi

Üzüm Pekmezi

Mevsimin en taze üzümleri ile yapabileceğiniz nefis pekmez tarifi ile karşınızdayız. Her kaşığı şifa kaynağı olan üzüm pekmezi, bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden biridir. Özellikle solunum yolu hastalıklarına karşı vücudu korur. Her gün bir kaşık üzüm pekmezi tüketmek, kuru öksürüğü ve boğaz ağrılarını önemli ölçüde azaltır. Kas, kalp ve kemiklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Potasyum bakımından zengin olan bu besin, aynı zamanda kan yapıcıdır. Özellikle anemi hastalarının tüketmesi önerilir. İştah açıcıdır. Peki, evde üzüm pekmezi nasıl yapılır? Listedeki malzemeler hazırsa, ev yapımı üzüm pekmezi tarifine geçebiliriz.

Farklı çeşitler denemek isteyenler için nefis dut pekmezi ve keçiboynuzu pekmezi tarifini de buraya bırakıyoruz.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

3 saat

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Üzüm Pekmezi Tarifi İçin malzemeler

  • 2 avuç odun külü (temiz toprak da olabilir)
  • 5 kilo üzüm (siyah, mor veya yeşil olabilir)

Üzüm Pekmezi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle üzümleri bol su ile yıkayın ve sap kısımlarını ayıklayın.
  • Yıkadığınız üzümleri tencereye koyun. Üzümleri, ezici bir alet yardımıyla ezin.
  • Ezdiğiniz üzümleri tülbentin içine yerleştirin. Su ve posa kısımlarının birbirinden ayrılmasını sağlayın.
  • Ayırdığınız suyu geniş tencerenin içerisine alın. Üzüm suyunu kısık ateşte karıştırarak birkaç taşım kaynatın.
  • Geniş bir leğen içerisine odun külü veya temiz toprağı yayın. Üzüm şırasını üzerine ekleyerek yayın.
  • Üzerini kapattıktan sonra bir gün dinlendirin.
  • Ertesi gün şırayı süzün. İçerisindeki katı maddelerin karışmadığına dikkat ederek şırayı tencerede kaynatın.
  • Kaynatma esnasında üzerinde köpükler oluşuyorsa, tahta kaşık ile alın.
  • Şıranın kıvamı ocaktan alın ve şırayı dinlendirin. Ardından kavanozlara boşaltın.
  • Kavanozların ağzını sıkıca kapatarak ters çevirin. Bir süre daha dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Üzüm Pekmezi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Pekmezin ekşi olmasını istiyorsanız, ilk kaynatma işlemini daha uzun tutabilirsiniz.
  • Pekmezin tatlı olması ve mayalanmaması için, içerisine odun külü, toprak ya da karbonat ekleyin.
  • Pekmezin köpük miktarının azalması, içindeki asit miktarının azaldığını gösterir.
  • Üzümleri süzerken temiz tülbent kullanın. Bu sayede daha kolay süzebilirsiniz.
  • Üzümleri ezme aşamasında leğen ve temiz çizme de kullanabilirsiniz.

1 Kaşık Üzüm Pekmezi Kaç Kalori?

  • Bir yemek kaşığı üzüm pekmezi, yaklaşık 60 kaloridir. Bir porsiyonu ise ortalama 290 kaloridir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!