Acuka

Acuka
25 Mart 2024

Kafkas mutfağına özgü bir lezzet olan acuka, Azeriler, Tatarlar ve Gürcüler tarafından da tüketilir. 'Muhammara' adıyla bilinen bu besin; hem kahvaltı sofralarında, hem de ana yemeklerin yanında meze olarak sunulur. İştah açıcı özelliğinin yanı sıra baş ve karın ağrısına da iyi gelir. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinir. Acuka nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, acuka tarifine geçelim.

1 Porsiyon Acuka Kaç Kaloridir?

Potasyum bakımından zengin olan acukanın bir porsiyonu, yaklaşık 300 kaloridir. Mide problemi yaşayanların küçük porsiyonlar tüketmesi önerilir.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 6 Kişi Kaydetti
Acuka için

Malzemeler

  • 5 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
  • 3 yemek kaşığı ufalanmış ekmek içi
  • 5 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı nane
  • Tuz
Acuka

Nasıl Yapılır

  1. İlk olarak zeytinyağını tavada ısıtın. Üzerine domates ve biber salçasını ilave edip kavurun.
  2. Kavrulan karışımı ocaktan almadan kısa bir süre önce ezilmiş sarımsakları da ekleyerek karıştırın.
  3. Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alıp kaşık yardımıyla ezdikten sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
  4. Dinlenen acukayı kavanozlara doldurup serin bir yerde saklayın. Şimdiden afiyet olsun.
Servis Önerisi

Acukayı, kahvaltıda sunulan sebzeli krep tarifi ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Acuka da kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir.
  • Domates salçası yerine, rendelenmiş taze domates de kullanabilirsiniz.
  • Çıtırlığını arttırmak için, bayat ekmek ilave edin.
  • Acukayı saklamak için hava geçirmeyen kavanozlar kullanın. Bu sayede kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo