ANASAYFA TARİFLER EKMEK TARİFLERİ KURU MEYVELİ TEPSİ EKMEĞİ

Kuru Meyveli Tepsi Ekmeği

Kuru meyveli tepsi ekmeği

Sosyal Medya yıldızı @berguzar.erden Bergüzar Erden’den, hem tatlı hem de tuzlu nefis bir ekmek tarifi ile karşınızdayız. Kurutulmuş meyvelerle hazırlanan bu ekmeği, fırında pişirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. Malzemeler hazırsa, çay saatlerine çok yakışacak kuru meyveli tepsi ekmeği tarifine geçebiliriz.

Fenomen Lezzetler 2020/01

Kaç
Kişilik

1 kişilik

Hazırlama
Süresi

1 saat

Pişirme
Süresi

35 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Kuru Meyveli Tepsi Ekmeği Tarifi İçin malzemeler

  • 500 g organik ekmeklik beyaz un
  • 150 g ön maya
  • 3 adet büyük 
  • Yumurtanın sarısı
  • 60 g şeker
  • 60 g tereyağı
  • 230 g soğuk süt
  • 200 g karışık kurutulmuş meyve (Doğranmış üzüm, şeftali, armut ve kayısı)
  • 2 adet portakal (Kabuğu rendelenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 30 g su 
  • 8 g tuz

Ön maya için

  • 30 g ekşi maya
  • 70 g un
  • 50 g su

Kuru Meyveli Tepsi Ekmeği Nasıl Yapılır?

  • Ekşi maya, un ve suyu bir kavanoza alarak tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kapağını kapatın ve oda sıcaklığında 2-3 katı kabarıp aktif hale gelinceye kadar bırakın. Bu süre hava sıcaklığına ve mayanın gücüne bağlı olarak 5-8 saat sürebilir.
  • Unu ve şekeri yoğurma kabına alarak karıştırın. Daha sonra 2 yumurta sarısı, vanilya, tereyağı, ön maya ile sütü ilave ederek iyice yoğurun ve dinlenmesi için 30 dakika süreyle oda sıcaklığında bırakın. 
  • Tuzu suyun içinde eritin ve hamurun üstüne dökerek ıslak ellerinizle hamuru toparlanıp pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğurun.
  • Hamurun üstünü örterek 1 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
  • Tezgahı yağlayın ve hamuru açabildiğiniz kadar elinizle esneterek açın. Tüm kuru meyveleri ve rendelenmiş portakal kabuğunu serpiştirdikten sonra rulo şeklinde sararak yağladığınız bir kap içine alın. Dinlenmeye bıraktığınız hamuru 1’er saat arayla ellerinizi ıslatarak 4 kez katlayın.
  • 26 cm uzunluğunda 7 cm derinliğinde bir tepsiyi yağlayın ve yağlı kağıt yerleştirin. Hamuru tepsinin genişliğine göre açın ve düzgün bir şekilde sararak tepsiye yerleştirdikten sonra
  • üstüne tabak bonesi geçirin ve oda sıcaklığında tam 2 katı kabarıncaya kadar mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanma süresi hava sıcaklığına göre değişkenlik göstereceğinden 9 saat kadar sürebilir.
  • Fırınınızı 170 derecede 30 dakika ısıtın.
  • 1 adet yumurta sarısını 1 yemek kaşığı sütle karıştırın ve nazikçe hamurun üstüne sürün. Ekmeğinizi sıcak fırında yaklaşık 35 dakika süreyle üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!