ANASAYFA TARİFLER KÖFTE TARİFLERİ MİRİK KÖFTE

Mirik Köfte

Mirik Köfte

Sivas mutfağının geleneksel yemeklerinden biri olan mirik köfte, ince bulgur, yoğurtlu sos ve sarımsak ile hazırlanır. Yüksek oranda lif içeren bulgur, diyet listelerinde en çok kullanılan malzemelerden biridir. İçeriğinde yoğun miktarda bulgur kullanılan mirik köfte, baharatlarla zenginleştirilir. İsteğe göre servis esnasında ince kıyılmış maydanoz da eklenebilir. Malzemeler hazırsa, Sivas usulü mirik köfte yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Alternatif olarak acem köftesi ve fellah köfte tarifine de göz atın.

Kaç
Kişilik

2 kişilik

Hazırlama
Süresi

25 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Mirik Köfte Tarifi İçin malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 kase ince bulgur
  • 3 diş sarımsak
  • 1 kase yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 kase un
  • 1 çimdik karabiber
  • 1 çimdik pul biber
  • 1 çimdik kimyon
  • 1 çimdik nane
  • 1 çimdik tuz

Mirik Köfte Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bulguru bir kabın içerisine alın ve sıcak su ile ıslatın. Üzerini tepsi ile kapatarak şişmesi için 15 dakika bekleyin.
  • Bulgur şiştikten sonra içerisine yumurta, un ve baharatları ekleyin.
  • Bulguru diğer malzemelerle özdeşleşene kadar yoğurun. Arada elinizi suya batırmayı unutmayın.
  • Yoğurma işleminin ardından bulguru 10 dakika buzdolabında bekletin.
  • Bir tepsinin içerisine un koyun. Bulgurlu harçtan minik parçalar kopartın ve elinizle yuvarlayın.
  • Hazırladığınız köfteleri unlu tepsinin içerisine koyun. Bulgur tamamen bittiğinde tepsiyi hafifçe sallayarak köftelerin una bulanmasını sağlayın.
  • Bir tencereye su koyun ve orta ateşte kaynatın. Su kaynamaya başladığında içerisine hazırladığınız mirik köfteleri bırakın.
  • Köfteler haşlanırken sarımsakları ince ince doğrayın ve bıçağın kenarlarıyla ezin.
  • Bir kaseye yoğurt koyun. Ezdiğiniz sarımsakları yoğurda ekleyerek karıştırın.
  • Sos tavasına tereyağını koyun ve eritin. İçerisine istediğiniz miktarda pul biber ve nane ekleyerek karıştırın.
  • Su yüzeyine çıkan mirik köfteleri, kevgirle toplayın. Köftelerin suyunu güzelce süzdükten sonra servis tabağına alın.
  • Köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyin. Hazırladığınız tereyağlı sosu mirik köftelerin üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!