ANASAYFA TARİFLER KÖFTE TARİFLERİ İSVEÇ KÖFTESİ (IKEA KÖFTESİ)

İsveç Köftesi (Ikea Köftesi)

İsveç köftesi (Ikea Köftesi)

Türkiye'de IKEA Köftesi olarak da bilinen İsveç Köftesi, küçük yuvarlak köfteler halinde pişen, et suyuyla hazırlanan sosu ile lezzetlenen, tek atımlık köftelerdir. İsveç köftesi ya da İsveç’teki özgün
adıyla köttbullar İsveç mutfağının en bilinen, geleneksel yemeğidir. Peki, İsveç köftesi halk diliyle Ikea köftesi nasıl yapılır? İsveç Köftesi için gerekli malzemeleri ve İsveç Köftesi yapımını merak edenler için Lezzet Mutfak Okulu'nda bu hafta İsveç Köftesi yapıyoruz... Tarif Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencilerinden Alihan Yüksel'den geliyor...
Hazırsanız başlayalım:

Hardal soslu isveç köfte tarifini de notlarınız arasına ekleyin.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

35 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

İsveç Köftesi (Ikea Köftesi) Tarifi İçin malzemeler

Malzemeler

  • 500 gr dana kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı dolusu galeta unu
  • 1 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 300 ml et suyu ya da tavuk suyu
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 3 yemek kaşığı sıvı krema
  • Karabiber

İsveç Köftesi (Ikea Köftesi) Nasıl Yapılır?

  • İsveç köftesi yapımı için derin bir kaba 500 gr dana döş kıyma koyun.
  • Kıymanın üzerine 1 adet orta boy soğanı ve 1 büyük diş sarımsağı rendenin ince tarafı ile rendeleyin.
  • Daha sonra kaba 1 adet yumurta kırın.
  • 2 yemek kaşığı dolusu galeta unu, 1 yemek kaşığı un, 4 yemek kaşığı süt, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber ve damak tadınıza göre tuz ekleyin.
  • Hazırladığınız köfte harcını eliniz ile iyice yoğurun. Ardından buzdolabında 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
  • Daha sonra dinlenen köfte harcından ceviz büyüklüğüne yakın parçalar alıp, elinizde yuvarlayın. Köfteleri kızgın yağ içinde arkalı önlü kızartın. Kızaran köfteleri servis tabağına koyun.
  • Diğer tarafta sosu için; küçük derin bir sos tenceresi içine 1 yemek kaşığı tereyağı koyup iyice ısıtın.
  • Yağın üzerine 1 yemek kaşığı un ekleyip unun kokusu çıkana kadar kavurun. Kavrulan unun üzerine 300 ml et suyunu azar azar döküp karıştırın.
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastasını da 2 yemek kaşığı su ile iyice açın. Açtığınız nişastayı sosun üzerine döküp bir yandan da hızlı bir şekilde çırpıcı ile karıştırın.
  • Son olarak sosun üzerine 2 yemek kaşığı soya sosu, 2-3 yemek kaşığı sıvı krema ve biraz karabiber koyun. Sosu karıştırarak 1-2 dakika kadar pişirin.
  • Soya sosunuz yoksa tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  • Kızarttığınız İsveç köftelerini servis tabağına koyun. Köftelerin üzerine de hazırladığınız sosu gezdirerek, dökün.
  • İsteğe göre 1 tutam maydanoz serpiştirip bekletmeden hemen servis edebilirsiniz.

İsveç Köftesi Püf Noktaları

  • İsveç köftesi tarifi için bazı püf noktalar da bulunuyor. Örneğin köfte lezzetini artırmak için köfte harcının içerisine maydanoz da ekleyebilirsiniz.
  • Harca un ekleyerek köftelere daha çıtır bir kıvam da katabilirsiniz.
  • Köfteleri kızartacağınız zeytinyağına sirke de ekleyerek farklı bir lezzet elde edebilirsiniz.
  • Köfteler için hazırlamış olduğunuz sosu diğer et yemekleri için de kullanabilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!