ANASAYFA TARİFLER ÇORBA TARİFLERİ TELBİNE ÇORBASI

Telbine Çorbası

Telbine Çorbası

Telbine çorbası Müslümanlar için anlam ifade eden çorbalardandır. Özellikle ramazan aylarında sıklıkla tercih edilmekte ve tüketilmektedir. Peygamber Efendimiz (SAV), Hz Ali hastalandığında ısrarla bu çorbayı içmesini tavsiye etmiştir. Dini önemimin yanı sıra besleyicilik açısından da oldukça önemli olan telbine çorbası arpa unundan yapıldığı için içerisinde arpadan gelen çeşitli vitamin ve mineralleri barındırmaktadır. (A, K, E, C, B1, B2, B6, kalsiyum, demir magnezyum vb.). Aynı zamanda içerisinde arpadan gelen antioksidanlar bakımından da oldukça zengindir. Arpanın insan sağlığı için faydaları da literatürde bir çok çalışmada yer almaktadır. Bu faydalardan bir kaçını karaciğer hastalıklarına iyi gelmesi, desin değeri yüksek olması, cilde fayda sağlaması ve tok tutma gibi sıralamak mümkündür. hem manevi yönden güçlü olan bu çorba maddi anlamda da sağlımıza bu şekilde fayda sağlamaktadır. Telbine çorbası iki farklı yöntemle yapılabilmektedir. Bunlar tatlı ve sütlü olan ve tuzlu olan şeklindedir. İşte sizlerle buluşturduğumuz telbine çorbası; 

Harira çorbası ve göce çorbası tarifine de göz atın.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

10 dakika

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Telbine Çorbası Tarifi İçin malzemeler

  • 6 su bardağı süt
  • 1 su bardağı arpa unu
  • Yarım çay bardağı bal (arzuya göre arttırabilir ya da azaltılabilir)
  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 

Tuzlu telbine çorbası için:

  • 1 litre su
  • 2-3 yemek kaşığı arpa unu
  • Yarım tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 4 tane yeşil soğan 
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 diş sarımsak rendeleyin
  • Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı tane çörek otu
  • Tuz 
  • Karabiber 

Telbine Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Süt tencereye alınır ve içine arpa unu ve zencefil eklenir.
  • Aynı zamanda zeytinyağı da eklenerek bir çırpma teli yardımı ile topak kalmayıncaya kadar çırpılır ve tencerenin altı açılır.
  • Pişip biraz kıvam aldıktan sonra tencerenin altı kapatılır ve altı kapatıldıktan sonra bal eklenerek karıştırılır ve servis edilir. 
  • Dilerseniz unu yağ ile kavurup ardından sütü ekleyerek de yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Tuzlu Telbine Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Bir tencere içerisine su alınır. İçerisine un, yağ ve tuz eklenerek topak kalmayıncaya dek çırpılır.
  • Altı açılır ve pişmesi beklenir. Ardından içerisine ezilmiş sarımsaklar çörek otu ve zerdeçalda eklenerek pişmesi beklenir. Ara ara karıştırarak topaklanması önlenir.
  • Çorba kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirilir ve ocaktan alınır. Son olarak ince kıyılmış mevsim yeşillikleri de eklenerek sıcak servis edilir.

Telbine Çorbası Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tatlı telbine çorbasını yaparken unu kavurup ardından sütü ekleyerek de yapabilirsiniz. Ancak bu yöntemde unun topaklanma olasılığı daha fazladır.
  • Eğer un topaklanma yaparsa diğer malzemeleri koymadan önce blenderdan geçirerek topaklanmaları önleyebilirsiniz.
  • Zerdeçal oldukça renk veren bir baharat olduğu için azar azar eklenmelidir. Ve eklenirken dikkat edilmelidir.  
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!