Andaloz Çorbası

Andaloz Çorbası
29 Ocak 2024

Andaloz çorbası tarifi televizyonlardaki yarışma programlarının etkisiyle bir kez daha gündemde. Peki, nedir Andaloz çorbası? Nerenin tarifi? Bu tarifimizde hem bu soruların yanıtlarına bakıyoruz hem Andaloz çorbası tarifi için gerekli malzemeleri ve tarifin yapılış aşamalarını paylaşıyoruz.

Dünya üzerinde değişik kültürlerin farklı coğrafi koşullara, yetişen ürünlere ve yemek kültürüne özgü çorbaları var. Bazı çorbalar ise biraz esinlenerek üretilmiş durumda bu nedenle birbirlerine benzemeleri de anormal değil. Bu yazımızda Türkiye'de Andoloz çorbası olarak bilinen çorba tarifine mercek tutuyoruz. Andoloz kelimesi kulağa tanıdık gelen bir kelime ve Endülüs'ü anımsatıyor. Dolayısıyla Türkiye'de Andaloz çorbası olarak bilinen tarifin zengin mutfak kültürüne sahip Endülüs'e ait olması oldukça mümkün. Ancak İspanya'da oldukça popüler olan Andaluz çorbası aslında soğuk yapılan ve Gazpacho olarak bilinen çorba. Gazpacho özellikle sıcak yaz aylarında İspanya ve Portekiz'de sık tüketilir. Çeşitli varyantları vardır.

Encyclopedia.com 'andalouse' kelimesinin anlamları için şu tarifleri veriyor:

1. Pirinç ve domatesli yemekler.

2. Mayonezli domates püresi ve doğranmış biberli Fransız sosu

3. Domates, pirinç, jambon ve çırpılmış yumurta ile süslenmiş şeffaf tavuk çorbası.

Türkiye'de tüketilen Andaloz çorbası ise sıcak tüketilen ve pirinç ilaveli bir çorba. Türkiye'deki Andaloz çorbasının tarifi, malzemeleri ve yapılış aşamaları ise şöyle:

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Andaloz Çorbası için

Malzemeler

Pirinç için:

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı su 

Çorba için:

  • 6 su bardağı su 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • Tuz
  • Karabiber
  • Maydanoz
Andaloz Çorbası

Nasıl Yapılır

  1. Pirinçleri yumuşayana kadar 10-15 dakika suda pişirin.
  2. Farklı bir tencerede tereyağı ve unu kavurun. 
  3. Kokusu çıktıktan sonra salça ekleyin ve kavurmaya devam edin. 
  4. Su ekleyin, topaklanma olmaması için çırpın. 
  5. Ardından pişmeye bırakın. 
  6. Piştikten sonra pirinçleri ve baharatları ekleyerek 10 dakika daha pişirin. 
  7. Kıyılmış maydanoz ile birlikte servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Dilerseniz servis ederken maydanoz serpebilirsiniz. 
Püf Noktası
  • Pirinçleri önceden ayrı haşlamak yerine su içerisinde bekletebilirsiniz. 
  • Önceden kalmış pilavlarınızı bu tarifte değerlendirebilirsiniz.
Tarif Kategorileri
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo