Analı Kızlı

Analı Kızlı
29 Temmuz 2024

Başlangıç menülerinde ikram edilen analı kızlı çorbası, Türk mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alır. Adana ile özdeşleşen bu besin, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde sık sık tüketilir. Ana malzemeleri et, kıyma, bulgur ve irmiktir. Zengin bir yemek olan analı kızlı çorbasının içerisinde misket köfte kullanılır. Malzemeleriniz hazırsa, Adana usulü analı kızlı çorbası nasıl yapılır birlikte görelim.

Analı kızlı yemeği kızartılır mı?

Analı kızlı yemeğini salça ekleyerek kızartabilirsiniz.

1 Porsiyon Analı Kızlı Çorbası Kaç Kaloridir?

  • Analı kızlı çorbasının bir porsiyonu, yaklaşık 30 kaloridir. Bir porsiyon bir kepçe çorbaya eşittir. Bu tarifi diyet listenize ekleyebilirsiniz.

Et ile hazırlanan çorba tarifleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Antep usulü beyran çorbası tarifini de notlarınız arasına ekleyin.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 6 Kişi Kaydetti
Analı Kızlı için

Malzemeler

İç harcı için

  • 200 gr yağsız kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 100 g tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Dış harcı için

  • 250 gr dövmelik dana eti
  • 2.5 su bardağı ince siyah bulgur
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 6 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1.5 su bardağı kadar su

Çorba suyu için

  • 50 g tereyağı
  • 1 adet büyük soğan
  • 1.5 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 orta boy kase haşlanmış nohut
  • Tuz, karabiber
  • 10-12 bardak su (Et suyu olursa daha güzel olur)
  • 1 adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
Analı Kızlı

Nasıl Yapılır

  1. Bir tencereye kıymayı koyun ve suyunu salıp çekene kadar kavurun. Suyunu çekmesine yakın küçük küçük doğradığınız soğanları ekleyin ve iyice suyunu çektirin.
  2. Sonra salçasını, tereyağı ve baharatlarını ekleyip iyice  kavurun. Kavrulan kıymayı tepsiye döküp soğutun.
  3. Dış harcı için; dana etini et dövme makinasında iyice dövün (Makineniz yoksa kasapta 3 kez çektirin). Bulgurunuzu geniş kenarlı bir tepsiye koyun.
  4. Üzerine yarım bardak su döküp karıştırın ve 5-10 dakika bekletin. Daha sonra yumurtayı kırın, irmiği, dövülmüş eti ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
  5. Yoğururken salçaları ekleyin ve iyice özdeşleşene kadar yoğurun. Arada biraz su ekleyerek yoğurmaya devam edin.
  6. En son unu ve baharatları ekleyip, yumuşak bir köfte hamuru elde edinceye kadar yoğurun.
  7. Anaları için; ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın, parmaklarınızın ucuyla yuvarladığınız hamurun içini oyun (Mümkün olduğunca ince yapın). İçine kavurduğunuz kıymadan 1.5 tatlı kaşığı kadar koyun ve hamuru yuvarlayıp kapatın.
  8. Kıyma harcınız bitene kadar bütün hamurdan köfte büyüklüğünde kıymalı toplar hazırlayıp bir tepside biriktirin. Daha sonra kalan köfte hamurundan nohut büyüklüğünde toplar (Kızlar) hazırlayıp onları da bir tepside biriktirin.
  9. Suyu için büyük bir tencereye tereyağını koyun, üstüne küçük yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Kavrulurken salçaları da ekleyip hafif kavurun.
  10. Daha sonra et suyunu ilave edip biraz kaynayınca nohutları, tuzu ve karabiberi ekleyin. En son limon suyunu ekleyin.
  11. Bunlar kaynarken yaptığınız ufak köfteleri (Kızlar), 5 dakika sonra da büyük köfteleri (Analar) ekleyin. Anaları suyun üstüne çıkınca çorbanın altını kapatın ve kuru naneyi ilave edip karıştırın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Analı kızlı çorbasını, zeytinyağlı taze fasulye ile birlikte servis edebilirsiniz.
  • Analı kızlı yemeğinin üzerine kuru nane serperek servis edebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Dana etini mutlaka çektirin ve yumuşak bir kıvamda olmasını sağlayın. Böylece köfteler daha lezzetli olacaktır.
  • Köfte hamurunu ne kadar güzel yoğurursanız o kadar güzel olur ve pişerken dağılmaz.
  • Köfte hamurunu hazırladıktan sonra 10 dakika dinlendirin ardından tekrar yoğurun ve şekil verin.
  • Hamura şekil vermek için, avuç içlerinizi ıslatabilirsiniz. Bu sayede elinize yapışmadan daha kolay yuvarlayabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo