Bahar Kahveleri

Baharın tazeliğini yansıtan birbirinden özel kahve tarifleri! Cenk R. Girginol’dan matcha latte, Vietnam usulü Ca Phe Muoi ve Türk kahveli sıcak çikolata ile hem soğuk hem sıcak içimlik lezzetler...
Bahar Kahveleri
23 Mayıs 2025, 15:37

Diğer yıllara göre kıyasladığımızda daha fazla kar gördüğümüz ve soğuğu biraz daha hissettiğimiz bir kışı geride bıraktık. Bahar habercileri ve ısınmaya başlayan hava ile ilkbaharın kendini iyiden iyiye hissettirdiği bugünlerde evlerde rahatlıkla hazırlanacak biraz soğuk, biraz sıcak tarifleri sizlerle paylaşmak istedim. Her zaman olduğu gibi reçetelerin içeriklerini kendi damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Kimini daha az şekerli, kimini ise daha farklı aromalar ile deneyerek kendinize özel tatlar yaratabilirsiniz. Deneme yanılma yöntemiyle hazırladığınız reçeteler size referans olacaktır. Haydi bakalım, mutfağa gidelim, keyifli lezzetleri hazırlayalım...

Matcha Latte

Matcha Latte

Son dönemde hem sağlıklı oluşu hem de hazırlanışındaki seremonik yapı ile matcha biraz daha fazla hayatımızın içine girdi. Kafelerde özellikle kahve ile birleşen birçok reçeteye rastlıyoruz. İşin aslı benim de danışmanlığını yürüttüğüm Amerika’daki markamızda da matcha son bir yıldır superfoods’lar ile beraber en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. “Peki evde nasıl hazırlarız?” derseniz, çok kolay. Tabii işin aslı matcha seti, seremoni anlamında hazırlanışta etkili. Bir kase ve bambu karıştırıcı, bu seti oluşturan iki etken. Ama yoksa çırpıcı ile de rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Matcha’yı sevdiğiniz yoğunluğa göre kullanabilirsiniz. (Benim tavsiyem, 350 ml gibi bir bardak kullanacaksanız, tam dolu olmayan 1 tatlı kaşığını geçmemek.) 1 tatlı kaşığı matcha’yı bir çay süzgeci yardımıyla eleyerek topaklanma olmamasını sağlıyoruz. Kasenin içine elediğimiz matcha tozuna 80 derece civarında sıcak suyu (yarım su bardağı kadar) yavaş yavaş ilave ederek karıştırıyoruz. 1 dakikalık bir karıştırma ile hazır hale gelecektir. Bu aşamada daha tatlı bir karışım istiyorsanız, tavsiyem 1 miktar bal veya şeker şurubu ilavesi olabilir. Matcha hazır ise gelelim kahve tarafına. Tabii ki bir latte yapıyor isek espresso demleme yöntemi tercihimiz olmalı. Evde espresso makinesi veya kapsül makinesi yok ise filtre kahve ile de hazırlayabilirsiniz ama tercih espresso… 150-170 ml süt içine espresso’muzu ilave ettikten sonra 5-6 parça buz koyduğumuz bardağın içine süt ve kahve karışımımızı, sonrasında da hazırladığımız matcha’yı ilave edip bir pipet ile servis ediyoruz. Güçlü bir antioksidan olan matcha ile kahvenin karışımı hem sağlıklı hem de lezzetli bir final sunuyor. Burada aroma tercihinize göre doğal lezzetleri de karışımınıza ilave edebilirsiniz ya da tarifteki gibi daha sade bir reçeteyi uygulayabilirsiniz. Tercih sizin….

Ca Phe Muoi

Ca Phe Muoi

Aslında bu reçeteye bir Vietnam lezzeti diyebiliriz. Tabii her zaman olduğu gibi ben de reçeteye ufak dokunuşlar ile bir miktar farklılık katmaya çalıştım. Malzemeler çok basit. Taze kavrulmuş, keyfinize hangisi daha uygun ise bir yöresel kahve seçin. Taze kavrulmuş olması kahvenin aroması bakımından çok önemli. Tavsiyem, içine dahil olacak diğer malzemeler nedeniyle gövdesi yüksek kahveler seçmeniz. Böylelikle kahveyi daha iyi hissedebilirsiniz. Kolombiya, Etiyopya veya Honduras burada benim tercihim. Demleme oranı olarak 1:17 kullanabilirsiniz. Yani kullanacağınız kahve gramajı x 17 su miktarı. Burada 10 gr kahve ve 150-170 ml arası bir su miktarı gayet uygun görünüyor. Vietnam’da kahveler basit bir aparat olan coffee press maker ile yapılıyor ama siz evinizde hangi filtre kahve demleme ekipmanı varsa onunla devam edin. V60, cam pot veya French press… Kahveyi demleyin, oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve sonra aromasının kaçmaması adına ağzı kapalı bir şişe veya kaba alarak buzdolabına yerleştirin. En az 2 saat iyice soğusun. Yaklaşık 50 ml kadar yemek kreması, 1 çorba kaşığı kadar toz şekeri ve yarım çay kaşığı tuzu bir kaba ilave ederek pille çalışan basit çırpıcılar ile kıvam alana kadar çırpın. Ters çevirdiğinizde akmaz bir kıvama gelecektir. Sonrasında hangi bardakta servis etmek istiyorsanız içine 4-5 parça buz atın. Soğuttuğunuz kahvenizi, üzerine de hazırladığınız kremayı ilave edip bir süzgeç yardımı ile üzerine kakao veya toz tarçın (ki benim favorim) ile süslemesini yapın. Ferah, keyifli, aroması yüksek reçeteniz tamamlanmış durumda. Siz burada istediğiniz ve hoşunuza giden baharat veya doğal katkıları süsleme veya krema yaparken ilave edip farklı lezzetler de ortaya çıkartabilirsiniz.

Türk Kahveli Sıcak Çikolata

Türk Kahveli Sıcak Çikolata

Haliyle tam yaza girmedik ve 2 soğuk kahve tarifinin yanına bir tane de sıcak reçete iyi olur diye düşündüm. Tarif çok çok basit. Ama lezzeti, herkesin alışık olduğu damak tadı diyebilirim. Türk kahvesini 1:10 oran ile 8 gr = 80 ml şeklinde pişiriyor ve hazır ediyoruz. Bu aşamada “Telveli mi, telvesiz mi?” diyecek olursanız; bana göre telveli ama rahatsız edecekse telveyi maalesef ki aromasını kaybetmeyi göze alarak aeropress veya kağıt filtreden geçirerek ayırabilirsiniz. Sıcak çikolatayı hazır satın alabileceğiniz gibi toz ve süt ile siz de hazırlayabilirsiniz. Ama burada tarifi farklılaştıracak olan ince nokta toz acı biber. Kontrast bir tat olarak öyle ağzınızı yakmayacak derecede toz acı biberden bir tutam sıcak çikolataya ilave edin ve sonrasında Türk kahvenizi bardakta bu karışım ile birleştirin. Ortaya gerçekten çok keyifli ve ince dokunuşlu bir lezzet çıkacak. Bu aşamada isteyen olursa tadın biraz daha yumuşaması adına krem şanti ile son dokunuş yapılabilir… Afiyet olsun…

Bir sonraki sayıda artık yaza giriş kahveleri ve soğuk özel reçeteleri sizlerle paylaşıyor olacağım. Görüşmek üzere...

Kategoriler
Lezzet Logo