ANASAYFA PÜF NOKTASI MAKARNANIN OLMAZSA OLMAZLARI...

MAKARNANIN OLMAZSA OLMAZLARI...

Makarnanın olmazsa olmazları...

Hangi makarnaya hangi sos öğrenmek için TIKLAYIN

Sarımsak
Kendine özgü tadı ve kokusuyla yemeklerde lezzet verici olarak kullandığımız sarımsak, makarna soslarının ‘olmazsa olmaz’ malzemelerinden. Latince adı ‘Allium sativum’ olan sarımsak, yüzyıllardan beri bütün dünyada hem sofraların vazgeçilmez yiyeceği hem de çeşitli hastalıkların şifası olarak görülmüş. Arkeolojik kayıtlarda tarihin ilk çağlarında Sümerlerin ve Mısırlıların sarımsağı bildikleri, yedikleri ve ilaç olarak kullandıkları yer alıyor. Firavun Keops’un, Giza’daki piramitleri inşa ettirirken güçlü ve enerjik olmaları için işçilerine bolca sarımsak yedirdiği biliniyor. Avrupa’daki veba ve I. Dünya Savaşı’ndaki dizanteri salgını da dahil birçok hastalığın tedavisinde sarımsak kullanılmış. Sarımsak hem çok sevilen hem de kokusu nedeniyle yemekten kaçınılan bir sebze aslında. Bu yüzden pek çok kişi onun şifalı özelliklerinden yararlanamıyor. Oysa biraz maydanoz veya kahve çekirdeği çiğneyerek kokusuna çözüm bulabilirsiniz.

Domates
Domatesin keşfinden önce makarna kar gibi bembeyazdı! Makarna onunla al kırmızı renge büründü, mükemmel bir lezzete kavuştu ve ünü giderek yayıldı. Makarnanın domatesle evliliği gastronomi tarihinde adeta yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Öyle ki makarna domatesle değişik lezzetlere yelken açarken, domatesin ufku da makarnayla genişledi. Önce salça olup mutfakların en çok kullanılan malzemesi oldu. Ardından ketçaba dönüşüp fast-food rüzgârına kapıldı. Oysa domates, bir zamanlar süs bitkisiydi. Kimine göre zehirliydi! Fransa gibi bazı ülkelerde ise toplu kavga malzemesiydi; onunla domates savaşı yapılırdı. 1920’li yıllarda Parisli komedyen Carsotti, bir gösteri sırasında izleyiciler tarafından domates yağmuruna tutulur. Bu durum üç gece boyunca devam eder. Dördüncü gün, Carsotti sahneye bir kasa dolusu domatesle çıkar ve izleyicilere karşılık verir. Domates bombardımanı jandarmalar sayesinde sona erer. Tiyatro bir hafta kapatılır ve açıldığı zaman izleyicilerin yanında domates getirmesi yasaklanır. Bugün dünya mutfaklarının vazgeçilmez malzemesi domatesi artık her mevsimde bulmak mümkün. Ancak en yararlısı güneşte olgunlaşan domates olduğu için, yaz aylarında bol bol tüketilmeli. İçeriğinde sağlığımız için çok değerli vitamin ve minerallerin yanı sıra, güçlü bir antioksidan olan likopen maddesi de bulunur. Likopenin etkisi piştikçe arttığı için uzmanlar domatesin salça olarak tüketilmesinin yararlarını saymakla bitiremiyorlar. Vücudun bu maddeyi kolayca özümseyebilmesi için zeytinyağı ile pişirilmesini öneriyorlar.
~
Havuç

Önemli vitamin kaynaklarından havuç, hafif tatlı tadı ve canlı rengiyle makarna çeşitlerinin lezzetini artırır. Havucu rendeleyerek, jülyen doğrayarak ya da verev dilimlere keserek makarnaya ilave edebilirsiniz.


Patlıcan

Türk mutfağının sevilen sebzesi patlıcan, makarna çeşitleriyle çok uyumludur. Patlıcanı ister küp, ister verev, isterseniz ezme halinde ilave edin. Makarnanız bambaşka bir lezzet kazanacaktır.



Acıbiber
Uzmanlara bakılırsa acı biber tam bir sağlık kaynağı. Bol C vitamini içeren biber, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Acı biberin makarnayla olan birlikteliği çok iştah açacak gibi görünüyor!

Dolmalık biber

Makarnalara lezzet vermekle kalmaz, canlı rengiyle yemeğe cıvıl cıvıl bir görünüm de katar. Biberleri makarnaya ilave etmeden önce közleyip kabuğunu soyun ve dilediğiniz şekilde kesip ilave edin.
 
~
Soğan
Soğan gerçek bir şifa kaynağı. İçeriğindeki vitamin ve minerallerin yanı sıra soğan, doğal bir antibiyotik aynı zamanda. Makarna soslarına nefis bir lezzet katan soğanı, domatesli, kıymalı, peynirli ve sebzeli soslara ilave edebilirsiniz. Ayrıca taze soğanı da unutmamak gerekiyor. Taze soğanın hem beyaz hem de yeşil kısımlarını makarna salatalarına ilave edebilirsihiz. Domates soslarına ise yeşil kısımları çok yakışıyor.

Mısır

Mısır, kebap, haşlanmış veya patlamış çerez olarak tüketilebileceği gibi taneleriyle makarna çeşitlerine hem lezzet hem renk katar. Hele makarna salataları içinse mükemmel bir lezzetçidir.
 


Kabak
Sindirimi kolaydır, özellikle hafif beslenenler için ideal bir makarna sosu malzemesi olabilir. Dereotu ile iyi bir ikili oluşturur. Bu ikiliye çekilmiş ceviz de katarsanız lezzetli bir yeşil sos elde edebilirsiniz.

Ispanak

Ünlü çizgi film kahramanı Temel Reis ile özdeşleşen ıspanak, makarnaya lezzet veren ama aynı zamanda çok değerli besin içeriğiyle makarnayı zenginleştiren otsu bir sebzedir. Fırın makarna ve lazanya için kullanabilirsiniz.


Mercanköşk
Bazı bölgelerde yaban kekiği olarak tanınan mercanköşk, diğer lezzetçi otlar gibi taze ya da kuru olarak kullanılabilir. Domates soslu makarnalarla tüketmenizi öneriyoruz.



Fesleğen

Yoğun aromalı ve biber tadında bir bitkidir. Akdeniz mutfağında özellikle de makarna soslarında çok kullanılır. Taze yaprakları domatesle mükemmel bir uyum içindedir.


Kekik

Akdeniz’in her yerinde yabani olarak yetişir. Kekik, taze ya da kuru olarak keskin lezzeti ile makarna soslarına tat katar.
 


Nane

Yemeklerin hoş kokulu lezzetçisi nane, makarna soslarının vazgeçilmez lezzetçisidir adeta. Naneyi, taze ya da kuru olarak kullanabilirsiniz.Özellikle makarna salatalarına değişik bir tat katar.


~
Dereotu

Güzel kokulu bir sos bitkisidir. Nefis aroması ile yoğurtlu ve sebzeli makarna soslarına da çok yakışır.



Maydanoz
Eski Yunan ve Romalılar döneminden bu yana yemeklere çeşni katmak, sofra ve yemekleri süslemek için kullanılan maydanoz, bol vitamin ve mineraller içerir. Makarna soslarına ya da makarna yemeklerinin üzerine serperek kullanabilirsiniz.
 


Zeytinyağı
Bir besin maddesi düşünün, hem içeriğiyle sağlık açısından her derdin devası olsun hem de onunla yapılan her yemek ziyafete dönüşsün. İnsanoğlunun tarihinde yol arkadaşı, savaşlarda barışın simgesi... Tufanlara direnen, insanları beslemek, güzelleştirmek ve sağlık vermekle görevlendirilmiş dostumuz, zeytin ağacı. İzmir doğumlu Homeros, zeytinyağını “sıvı altın” olarak isimlendirmiş. Solon, zeytin ağacının korunması için ilk kanunları yapmış. Zeytinyağı eklendiği makarnalara çok farklı bir tat ve aroma katar. Özellikle sızma zeytinyağını kullanmanızı öneriyoruz. Ancak pişirme sırasında ateşin çok kısık olması gerekiyor. Hatta kullanılacak zeytinyağının yarısını sosun hazırlanması aşamasında ekleyin. Kalanı ise sosu ateşten aldıktan sonra ilave edip karıştırın. Böylelikle zeytinyağının aromasını daha yoğun hissedeceksiniz.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!