PÜF NOKTASI

Balık pişirmenin püf noktaları
alık pişirmenin püf noktaları

YAZI: Sıla UÇAN

BALIK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Balık seçerken taze olup olmadığını anlamak için ilk yapmanız gereken rengine bakmaktır. Eğer rengi parlaksa ve diri bir görüntüsü varsa balığınız taze demektir. Ayrıca taze olan balığın gözleri cam gibi parlak, kulakları ise alaca kırmızı renkte olur. Bayat balığın derisi pul pul dökülür.

PİŞİRME TEKNİKLERİ VE İNCELİKLERİ
Başlıca balık pişirme teknikleri; kızartma, ızgara, buğulama, haşlama, buharda, fırında ya da güveçte pişirmedir. Peki hangi balık hangi yöntemle pişirilir?

FIRINDA PİŞİRME
Fırında pişirme için ideal fırın ısısı 160-250 derece arasında olmalıdır. İster fileto olsun ister siyah etli hiç fark etmez. Tüm fileto ya da bütün balıklar fırında pişirmeye uygundur. Fırında pişirme yönteminin de kendi içinde farklılıkları vardır. Bunlar ana hatları ile derin bir fırın kabına pişirme, güveçte pişirme ya da kağıtta pişirmedir. Fırın kabında pişirirken balığınızı az sıvı ilavesi ile pişirmeniz gerekmektedir. Güveçte pişirirken ekleyeceğiniz balık dışındaki malzemeleri, özellikle de sebzeleri harç şeklinde balığın altına ve üzerine sermelisiniz. Bir diğer fırında pişirme yöntemi ise kağıtta pişirmedir. Bu teknik balığın kendi buharıyla pişmesini sağlar.

KIZARTMA
Balıklarınızı tereyağı veya sıvı yağda kızartabilirsiniz. Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3’ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır. Çünkü kızartmanın esası balığın suyunu içinde bırakarak kızartma yağının ısısının balığa geçmesini sağlamaktır. İyi bir kızartma çıtır çıtır ve altın sarısı renkte olmalıdır. Kızarttığınız balığın lezzetini artırmak amacıyla un, kızartma bulamacı ya da tempura gibi karışımlara bulayarak kızartabilirsiniz.

IZGARADA PİŞİRME
Izgara yapacağınız balıkların her iki yüzüne de mutlaka keskin bir bıçak ucuyla çentikler atmalı ve üzerlerine bir fırça yardımıyla yağ sürmelisiniz. Ayrıca balığınızı mutlaka önceden ısıtılmış sıcak ızgarada pişirmelisiniz.

BUHARDA PİŞİRME
Dünya mutfaklarında en sağlıklı pişirme yöntemleri arasında gösterilir. Bu yöntemle pişirilen balıklarda renk ve şekil kaybı olmadığı gibi, besin değerlerinde de hiçbir değişiklik olmaz. Buharda pişirmek için öncelikle geniş bir kaba su koyup onu kaynatmalısınız. Ardından üzerine delikli bir kap veya özel buhar kabı yerleştirip balıklarınızı bu kabın içine alıp pişirmelisiniz. Bu yönteme en yakın pişirme yöntemi buğulamadır.

BUĞULAMA
Fileto ve yumuşak etli balıklar buğulamaya en uygun balıklardır. Buğulama tekniği ile pişirilirken kapaklı bir kap kullanmaya özen göstermelisiniz. Nedeni ise balığın neminin kaybolmasını engellemektir. Buğulama balık pişirirken balığınızı lezzetlendirmek adına farklı sebzeler, soslar ve baharatlar ekleyebilirsiniz.


FAYDALARI
• Kırmızı ete oranla daha az yağlı olan balık bazı özel yağ asitleri içerir. Sadece balıkta bulunan bu yağ asitleri, kan pıhtı oluşumunu engelleyerek atardamar tıkanmasını önler.
• Yüksek oranda kalsiyum ve fosfor içeren balık, kemik sağlığı bakımından oldukça önemlidir. Özellikle menopoz dönemindeki kadınların daha fazla balık tüketmesi gerekir.
• Başta fosfor olmak üzere iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar içermenin yanı sıra A, D ve B12 bakımından da oldukça zengindir.
• Vücuda enerji verir. Özellikle gelişim çağındaki çocukların sıkça tüketmesi gereken besinlerin başında gelir.
• İçerdiği fosfor, sülfür gibi mineraller sayesinde dokuların iyileşmesine yardımcı olur.
• Kandaki kolesterolü düzenleyici etkisi vardır. Kalp krizi riskinin azaltılmasına yardımcı olur.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!