Zeytinyağı, dünya mutfaklarında en çok tüketilen sağlıklı yağlardan biridir. Ancak ekstraksiyon işlemi sırasındaki sıcaklık değeri farkları, zeytinyağının farklı çeşitlere ayrılmasına neden olur. Sıkım işlemi sırasında yapılan bu farklılıklar, zeytinyağının tadını ve kokusunu doğrudan etkiler. Yemeklerde genellikle soğuk sıkım tercih edilse de, farklı türlere de yer verilebilir.
Soğuk sıkım zeytinyağı; Zeytinyağının 27 derecenin altındaki bir sıcaklıkta ekstrakte edilmesine verilen isimdir. Soğuk sıkım işleminde, hem aroma, hem de lezzet açısından en yüksek kaliteyi sağlayan bir yağ elde edilir. Bu yağ sahip olduğu tüm özellikleri korurken, sağlık açısından da daha faydalıdır. Zeytinyağının bilindik tadı ve kokusunu içinde tutar.
Sıcak sıkım zeytinyağı; Zeytinden daha fazla verim elde edebilmek için sıcaklığın 27 derecenin üstünde olmasına verilen isimdir. Daha yüksek sıcaklıklarda yapılan ekstraksiyon işlemi, aynı miktardaki zeytinden daha fazla yağ elde edilmesini sağlar. Ancak sıcak sıkımda zeytinyağı aromayı, kokuyu ve besin değerlerini kaybeder. Bu yüzden soğuk sıkım zeytinyağının tüketilmesi daha sağlıklıdır.
Bu iki yağ arasındaki farklar şu şekildedir;
Soğuk sıkım zeytinyağı, sağlık, besin değerleri, koku ve lezzet bakımından sıcak sıkıma göre daha üstündür. Sağlıklı bir zeytinyağı tüketimi için, mutlaka soğuk sıkımın tercih edilmesi gerekir.
Şunlara da göz atın;