Zerde tatlısı, Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan en zarif ve anlamlı tatlılardan biridir. Genellikle pirinç, su, şeker ve çeşitli aroma verici malzemelerle hazırlanan zerde; süt içermemesiyle sütlü tatlılardan ayrılır. Sarı rengini ve karakteristik görünümünü, geleneksel olarak safran veya zerdeçal gibi doğal boyalardan alır. Hafif, ferah ve aromatik yapısıyla özellikle düğün, sünnet, doğum veya dini bayram gibi özel günlerde ikram edilir.
Evet, zerdeye zerdeçal konabilir. Aslında zerdeye rengini veren iki temel malzeme vardır: safran ve zerdeçal. Geleneksel tariflerde safran kullanılsa da, bu baharat oldukça pahalı olduğu için günümüzde çoğu evde zerdeçal tercih edilir. Zerdeçal, tıpkı safran gibi zerdeye parlak sarı bir renk verir, fakat aroması daha belirgindir. Safranın daha floral ve hafif kokusuna karşılık, zerdeçalın hafif topraksı ve keskin bir aroması vardır. Bu nedenle zerdeçal kullanırken:
Sonuç olarak, zerdeye zerdeçal konması gayet yaygın ve doğru bir uygulamadır. Tatlının rengini canlılaştırır, aynı zamanda antioksidan özellikleri sayesinde besleyici değerini artırır.