Yabani Somon ve Çiftlik Somonu: Hangi Somon Türü Daha Sağlıklıdır?

Tüm somonlar eşit yaratılmamıştır. Bugün satın aldığınız somonun büyük bir kısmı doğada yakalanmıyor, balık çiftliklerinde yetiştiriliyor. Peki hangisi daha sağlıklıdır:
Yabani Somon ve Çiftlik Somonu: Hangi Somon Türü Daha Sağlıklıdır?
22 Aralık 2023, 17:14

Somon genellikle sağlık yararları nedeniyle ödüllendirilir. Bu balık, diğer önemli süreçlerin yanı sıra hücresel fonksiyona, sinir sistemi düzenlemesine ve inflamatuar yanıtlara yardımcı olduğu gösterilen omega-3 yağ asitleri ile yüklüdür. Bu makale yabani ve çiftlik somonu arasındaki farkları araştırıyor ve birinin sizin için diğerinden daha iyi olup olmadığını açıklıyor.

Yabani Somon Ve Çiftlik Somonu

Yabani somon balığı okyanuslar, nehirler ve göller gibi doğal ortamlarda yakalanır. Ancak dünya çapında satılan somonun yarısı, insan tüketimi için balık yetiştirmek amacıyla su ürünleri yetiştiriciliği olarak bilinen bir işlemi kullanan balık çiftliklerinden geliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre, 2030 yılına kadar balık çiftlikleri küresel gıda balık tüketiminin üçte ikisine yakınını sağlayacak. Yabani somon balığı doğal ortamında bulunan diğer organizmaları yerken, çiftlik somonuna işlenmiş, yüksek yağlı, yüksek proteinli bir diyet verilir ve bu da onları daha büyük yapar

pişmiş somon

Besin Değerindeki Farklılıklar

Çiftlik somonları işlenmiş balık yemleriyle beslenirken yabani somonlar çeşitli omurgasızları yerler. Bu nedenle iki somon türü farklı besin içeriğine sahiptir. Aşağıdaki tablo iyi bir karşılaştırma sunmaktadır. Açıkçası, başta yağ içeriği olmak üzere bazı beslenme farklılıkları vardır.

YABANİ SOMON (110 GRAM)
ÇİFTLİK SOMON (110 GRAM)
22 gram protein
23 gram protein
5 gram yağ 
15 gram yağ
39 mg kalsiyum
10 mg kalsiyum
1 mg demir
0,4 mg demir
99 mg kolesterol
60 mg kolesterol


İlginç bir şekilde, yabani somonun kalsiyum ve demir de dahil olmak üzere daha yüksek miktarda doğal minerallere sahip olduğu görülüyor.

Çoklu Doymamış Yağ İçeriği

İki ana çoklu doymamış yağ, omega-3 ve omega-6 yağ asitleridir. Bu yağ asitleri vücudunuzda önemli roller oynar ve onlara diyetinizde ihtiyaç duyduğunuz için esansiyel yağ asitleri veya EFA'lar denir. Ancak doğru dengeyi kurmak gerekiyor.

2018'de yayınlanan bir çalışmaya göre omega-6'lar iltihabı artırmıyor. Bununla birlikte, yüksek miktarda omega-6 alımının, omega-3'lerin antiinflamatuar etkisini engellediğine dair kanıtlar da vardır. Çalışma bunun karmaşık bir konu olduğu ve tam olarak anlaşılmadığı sonucuna vardı. Çiftlik somonu yabani somondan daha fazla yağ içerirken, bu yağın büyük bir kısmı omega-6 yağ asitlerinden gelir. Bu nedenle çiftlik somonunda omega-3/omega 6 oranı yabani somondan daha yüksektir. Farklılıklara rağmen, hem çiftlik somonu hem de yabani somon sağlıklı bir omega-3/omega-6 oranına sahiptir; bu da çoğu insan için omega-3 alımında büyük bir iyileşmeye yol açmalıdır ve sıklıkla bu amaç için tavsiye edilir. 2013 yılında yapılan 4 haftalık küçük bir çalışmada, haftada iki kez çiftlik Atlantik somonu yiyen 19 kişinin kanındaki omega-3 DHA seviyelerinde %50 artış görüldü.

Çiftlik Somonundaki Kirleticiler

Hem çiftlik balıkları hem de yabani balıklar, yüzdükleri sudan ve yedikleri yiyeceklerden kirletici maddeleri alma eğilimindedir.

somon

Cıva Ve Diğer Eser Metaller

Muhtemelen cıva (sağlık sorunlarına neden olabilecek doğal bir ağır metal) ile balık arasındaki bağlantıyı duymuşsunuzdur, ancak cıva seviyeleri konusunda endişeleniyorsanız somon yemek ne kadar tehlikelidir?

2006 tarihli bir araştırma incelemesine göre, deniz ürünlerinde cıva bulunsa da, daha büyük, daha uzun ömürlü yırtıcı hayvanlar (köpekbalıkları ve kılıçbalığı gibi) daha yüksek konsantrasyonlar içerirken, somonda çok daha düşük konsantrasyonlar bulunur. Aslında somon, "düşük cıvalı" deniz ürünleri seçenekleri listesindeki "en iyi" seçeneklerden biridir.

Diğer eser minerallere gelince, çiftlik somonunda arsenik seviyeleri daha yüksek olabilir, ancak yabani somonda kobalt, bakır ve kadmiyum seviyeleri daha yüksektir. Ancak bu metaller her iki somon türünde de o kadar düşük miktarlarda bulunur ki sorun yaratması pek olası değildir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız ve cıva konusunda endişeleniyorsanız, kişisel durumunuza göre doğru miktarda deniz ürünü hakkında doktorunuzla veya diyetisyeninizle konuşun.

Çiftlik Somonunda Antibiyotikler

Su ürünleri yetiştiriciliğinde balık yoğunluğunun yüksek olması nedeniyle, çiftlik balıkları genellikle enfeksiyonlara ve hastalıklara yabani balıklardan daha duyarlıdır. Bu soruna karşı koymak için balık yemine sıklıkla antibiyotikler eklenir. Su ürünleri yetiştiriciliğinde antibiyotik kullanımı her zaman kontrol edilmediğinden, antibiyotiklerin düzenlenmemiş ve sorumsuz kullanımı su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisinde bir sorun olmuştur.

Antibiyotik kullanımı sadece çevresel bir sorun değil, aynı zamanda tüketiciler için de sağlık sorunudur. Uzun vadede eser miktarda antibiyotik tüketmek ilaç direncine, antibiyotiklere karşı aşırı duyarlılığa ve hatta bağırsak florasının bozulmasına neden olabilir. Norveç ve Kanada gibi dünyanın en büyük somon üreticilerinin çoğunun etkili düzenleyici çerçevelere sahip olduğu düşünülmektedir. Konuya ilişkin örnek: 2003'ten 2011'e kadar Kanada'nın en büyük balık çiftliklerinden bazıları antibiyotik kullanımını büyük ölçüde azaltmak için çalıştı.

Öte yandan, dünyanın en büyük ikinci çiftlik somonu üreticisi olan Şili, 2018'de aşırı antibiyotik kullanımı nedeniyle hâlâ sorunlar yaşıyordu. 2016 yılında Şili'de hasat edilen somon balığının her tonu için tahminen 530 gram antibiyotik kullanıldı. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Norveç'te kullanılan somonların %99'una hiçbir zaman herhangi bir antibiyotik tedavisi uygulanmamıştır. Antibiyotik direnci konusunda endişeleriniz varsa, yalnızca bu ilaçların kullanımının azaldığı bilinen bölgelerden gelen somonları satın almayı düşünebilirsiniz.

somon


Yabani Somon Ekstra Maliyete Değer Mi?

Çiftlik somonunun sağlık açısından birçok faydası vardır. Balıklar ayrıca yabani somondan daha büyük olma eğilimindedir ve bazen daha fazla omega-3 sağlar. Bununla birlikte, çevresel ve beslenme farklılıkları nedeniyle, çiftlik somonu yabani somondan daha fazla zararlı kirletici madde içerebilir.

Yabani somonla ilgili en büyük sorun genellikle maliyettir: Pahalı olabilir ve bütçenize bağlı olarak sık sık veya hiç satın almak sakıncalı olabilir. Sağlık yararları ile maliyeti dengelemek istiyorsanız, çiftlik somonu ve yabani somonun bir karışımını satın almak potansiyel bir seçenektir. Ancak maliyet bir endişe kaynağıysa, somondan tamamen kaçınmak yerine çiftlik somonu satın almanız önerilir.

Şunalara da göz atın;

  1. Somon nasıl pişirilir?
  2. Somon nasıl baharatlanır?
  3. Bir haftada ne kadar somon tüketmek sağlıklıdır?
  4. Çiğ somon yemek güvenli midir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo