Türkiye'nin İki Ucunda İki Lezzet Efsanesi: Trilye ve Satırda Dürüm

Denizi olmayan Ankara’da yıllardır deniz ürünleriyle fark yaratan Trilye ve Adana kebabının ruhunu Bodrum’a taşıyan Satırda Dürüm… Biri ince zevklerin adresi, diğeri tam bir sokak lezzeti klasiği. İşte Türkiye’nin iki ayrı ucundaki iki unutulmaz lezzet durağı!
Türkiye'nin İki Ucunda İki Lezzet Efsanesi: Trilye ve Satırda Dürüm
18 Temmuz 2025, 11:23

Merhaba,

Size iki mekandan bahsedeceğim.

İlki denizi olmayan Ankara’da yıllardır Türkiye’nin en iyi deniz mahsulleri restoranı olarak nam salmış “Trilye”, diğeri ise Adana’nın kebabını ve ciğerini Bodrum’a taşıyan “Satırda Dürüm”

trilye

İlk olarak Trilye diyelim;

Bilirsiniz, ülkemizde çok nadir restoran uzun soluklu olur. Bir gittiğiniz yere bir daha gideyim dersiniz; bakarsınız ya kapanmıştır ya da yerine başka bir mekân açılmıştır.

İşte bu konuda ezber bozan bir restoran Trilye!

Tam 2002 yılından beri hizmet veriyor Ankara’nın Gaziosmanpaşa semtinde…

Mottosu: “Sağlık için balık ye, balık için Trilye!”

Kurucusu ve sahibi Süreyya Üzmez, balık konusundaki uzmanlığını bırakın Trilye’de konuşturmayı; bunu TV programları, köşe yazıları ve üniversite hocalığı ile de pekiştiren bir usta.

Trilye için bir ödül müzesi demek de yanlış olmaz.

trilye

Restoranın girişi boyunca sıralanmış düzinelerce ödülden bazılarına buyurun:

  1. Trilye Restoran, Madrid’teki Global Trade Leaders Club tarafından 2014 yılı “Uluslararası Otel & Restoran Kalite Ödülü”nün sahibi olmuş.
  2. Merkezi Londra’da bulunan Summit of Leaders kuruluşu tarafından “En İyi İşletme” ödülüne layık görülmüş.
  3. Uluslararası Sokrat Komitesi tarafından belirlenen listede Türkiye’den sadece Trilye Restoran’a ödül verilmiş.
  4. Dünyadaki seçkin gezi bilgilendirme internet sitelerinden lianorg.com adresinde yapılan oylama sonucu 2014, 2015 ve 2016 yıllarında “En Çok Tercih Edilen Restoranlar” listesinde Trilye Restoran da yer almış.
  5. Dünyanın en prestijli restoran derecelendirme rehberlerinden biri olan Gault & Millau tarafından Ankara’nın da rehbere eklenmesiyle birlikte Trilye Restoran deniz ürünleri kategorisinde 1 Toque / Gourmand Table alırken, Süreyya Üzmez de “Yılın Lezzet Elçisi” ödüllerini almış.

trilye

Tripadvisor’dan her yıl “Mükemmeliyet Sertifikası” alan, Türkiye’nin deniz ürünleri mutfağının dünya çapında daha fazla yer alması için çalışmalarını yıllardır sürdüren Trilye Restoran, sosyal sorumluluk projelerinde de öncü olmaya devam ediyor.

Süreyya Üzmez, “Mavi Vatan” adlı projesi ile denizlerimizi korumak, zamansız ve usulsüz avlanmanın önüne geçmek ve Türkiye’ye en kaliteli protein olan balığı sevdirmek adına çalışmalarını sürdürürken Trilye’nin menüsünü şu sözlerle anlatıyor:

“Menümüzü oluştururken yöresellik, mevsimsellik, katkı maddesiz ürün, yıldız ürünler, sağmallar, problemli çocuklar gibi konulara dikkat ediyoruz.”

Ve ekliyor:

“Örneğin, nar ekşisi kullanacaksak Hatay’da kadınların yaptığı, 80 derece pişme derecesini geçmemiş olanı tercih ediyoruz. Ekmeklerimiz ekşi mayalı, kostiksiz zeytin kullanıyoruz.

trilye

Menü oluştururken pazarlama karesine dikkat ettiğimiz kadar, kanserojen olmayan ürünlerin menüye dahil edilmesine özen gösteriyoruz.

Oğlum Koray, misafirlerin damaklarının hangi uyarıcı karşısında nasıl bir tepki vereceğini çok yakından takip ediyor.

Benim favori lezzetlerime gelince; bademli karides Trilye’ye gittiğimde olmazsa olmazım.

Çıtır tekir ve risotto’yu da yabana atmamak lazım.

Finali ise tatlı sevmeme rağmen mutlaka ve mutlaka viskili ve mürdüm erikli sütlaçla yapmadan edemiyorum.

satırda dürüm

Gelelim Bodrum’un gözde kebapçısı “Satırda Dürüm”e

Vallahi ne yalan söyleyeyim, ilk açıldığında bu kadar tutacağını hiç mi hiç tahmin etmemiştim.

Neden mi?

Allah’ın sıcağında kebap mı yenir demiştim içimden.

Hele ki ünlülerin akınına uğrayacağını hiç düşünmemiştim.

Ancak cemiyet hayatından simaların yanı sıra Hakan Altun, Bülent Şakrak, Şevket Çoruh, Semih Şentürk, Safiye Soyman, Ufuk Bayraktar, Zeynep Bastık ve Olgun Şimşek gibi sanatçılara bile rastladım Satırda Adana Dürüm’de.

dürüm

Sebebi?

Öyle bir kebap yapıyorlar ki Ege’ye versiyonlanmış falan değil!

Buram buram Adanalı, yani soğanından sumağına, acısından şalgamına kadar tam layığıyla.

Yedi yıldır Bodrum Bitez’de hizmet veren sokak lezzetçisi “Satırda Adana Dürüm”ün önünde kuyruk eksik olmuyor.

Hem gece hem de gündüz!

dürüm

Çabuk doyan ve sık acıkan biri olarak Adana kebap, ciğer, çöp şiş, çıtır kanat ve çiğ köfteden mutlaka sipariş ediyorum.

Kalanları da paket ettirip, acıkınca ısıtıp tekrar yiyorum.

Lezzetlerin öyle süsü püsü yok.

Tam olması gerektiği gibi.

Hepsi de müthiş lezzetli…

Hem kış hem de yaz sezonunda hizmet veren mekân, sabah saat 04.00’e kadar açık.

dürüm

Satırda Adana Dürüm, isterseniz bahçenizde mangalın başına geçip bu lezzetleri evinize de taşıyor.

Satırda Adana Dürüm’ün sevilen şefleri Timuçin Ertural ve Sefa Arık, lezzetli etin ve kebabın sırrının kaliteli ve günlük taze malzemeden geçtiğini söylüyorlar.

“Bizim tüm malzemelerimiz, hatta kuyruk yağımız bile Adana’dan özel yollanıyor.” diye de ekliyorlar.

Kategoriler
Lezzet Logo