Muhallebi deyince akla ilk gelen malzeme süttür ancak mutfakta her zaman elde olanla yaratıcı olmak gerekebilir. Bu noktada; alternatif sıvıyı seçebilir, kıvam için un veya nişasta kullanabilirsiniz. Peki, süt yoksa muhallebi nasıl yapılır? İşte cevabı.
Süt yerine kullanabileceğiniz sıvılar; su, bitkisel sütler (badem sütü, soya sütü, hindistan cevizi sütü), veya meyve suları. En yaygın ve nötr tat veren alternatif su veya bitkisel sütlerdir.
2 yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı nişasta, 2 su bardağı sıvı için yeterlidir. Bu karışım muhallebiye klasik kıvamını verir.
Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayın. Genelde 2-3 yemek kaşığı toz şeker yeterlidir. Dilerseniz bal, pekmez veya hurma püresi gibi doğal tatlandırıcılar da kullanabilirsiniz.
Tüm malzemeleri tencereye alıp topaklanmaması için sürekli karıştırarak orta ateşte pişirin. Muhallebi kıvam alınca 2-3 dakika daha kaynatın.
Ocaktan aldıktan sonra vanilin, tarçın, kakao veya limon kabuğu rendesi ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Kâselere döküp soğumaya bırakın. Soğuyunca servis edin.