Soğanı Karamelize Ederken Herkesin Yaptığı 11 Hata

Mükemmel karamelize edilmiş soğan birçok yemeğin tamamlayıcısıdır. Sizlere soğanı karamelize ederken sık sık yapılan hatalardan bahsettik. İşte, soğanı karamelize ederken herkesin yaptığı 11 hata:
Soğanı Karamelize Ederken Herkesin Yaptığı 11 Hata
15 Şubat 2024, 12:36

Mükemmel karamelize edilmiş soğan gibisi yoktur. Hafif bir kavruk tadının yanında tatlı tatlarda da sahiptirler. Aynı zamanda birçok yiyeceğin tat anlamında tamamlayıcısıdır. Sandviçlere, pizzalara, bifteklere, hamburgerlere, turtalara, omletlere, soslara, ızgara peynirlere ve daha fazlasına eklemek için mükemmel bir çeşnidirler. Bunlar aynı zamanda çok sevilen Fransız soğan çorbasını yaratmanın ardındaki anahtar süreçtir. Soğan aromasının o derin tabakası karamelizasyon işleminden gelir. Karamelize soğan sevgi işidir ancak yapımı oldukça zordur.

Doğru hale gelmeleri biraz zaman alır, ancak nasıl ilerleyeceğinizi anladığınızda, mükemmel derecede tatlı ve umami, yumuşak ama yumuşak olmayan, karamelize soğanlar yapabilirsiniz. Soğanın suyunu ve doğal şekerini çıkarmanın arkasında, bunların yanmasına, kurumasına veya tamamen parçalanmasına izin vermemeye dikkat edilmesi gereken bir teknik vardır. Sizlere soğanı karamelize ederken sık sık yapılan hatalardan bahsettik. İşte, soğanı karamelize ederken herkesin yaptığı 11 hata:

Karamelize Soğan

  1. Sabırsız Olmak

İnsanların yemek pişirirken kısayollar bulmaya çalışması normaldir, ancak ne yazık ki karamelize soğan sevenler için hiçbir kısayol yoktur. İnsanlar genellikle soğanların daha hızlı karamelize olmasını sağlamak için balzamik sirke, kabartma tozu veya ekstra şeker eklemeye çalışırlar, ancak bunların hiçbiri işe yaramaz. Kulağa her ne kadar baştan çıkarıcı gelse de size dakikalar içinde güzel karamelize soğan vaat eden her tarif sizi aldatıyor. Kızartılmış soğan, kömürleşmiş soğan veya daha çok sotelenmiş soğan çeşidine benzer bir şey alabilirsiniz. Bununla birlikte, bir soğanı sert, keskin, ham bir alliumdan karamelize soğan olan yumuşak, amber renkli bir büyüye dönüştürdüğünüzde bu farklı bir sonuçtur.

Soğanların, doğal şekerlerin pişmeye başlayabileceği noktaya kadar parçalanması çok zaman alır. Karamelize soğan için ihtiyacınız olan en iyi ipucu sadece sabırdır. Isıyı artırarak onları reçelli ve koyu kahverengi bir hale getirmek için gereken süreyi kısaltamazsınız çünkü karamelize olmadan yanarlar. Genel olarak, daha uzun olmasa da 30 dakika ile bir saat arasında sürebilir.

  1. Soğanı Kesmek

En iyi karamelize soğan için soğanı nasıl kestiğiniz önemlidir. Çok ince olursa yanarlar; çok kalın ve karamelize olmaları normalden daha uzun sürecektir. Bunları eşit olmayan bir şekilde keserseniz, bazı dilimler diğerleri pişmeden yanabilir veya bazıları az pişip doğru dokuyu ve tadı geliştiremeyebilir ve bu da partinin tutarsız olmasına neden olabilir. Eğer soğanı karamelleştirme zahmetine katlanacaksanız soğanlarınızı dilimleme adımını ciddiye almalısınız. Dilimler bile aynı hızda pişecek ve size daha iyi bir başarı şansı verecektir.

Soğanların güzelliği, onları eşit şekilde kesmenize yardımcı olacak özel bir mutfak aletine ihtiyacınız olmamasıdır. Doğa, dilimlemeniz gereken çizgileri sağlamıştır. Soğanın kökten gövdeye kadar uzanan çizgilerine tane denir. Soğanın tanesiyle kesilecek dilimin boyutu ve kıvamı açısından yararlı olmasının yanı sıra, daha iyi karamelizasyona da yardımcı olacaktır. Bir soğanı damarlı bir şekilde kestiğinizde soğanlarınızın parçalanıp pelteye dönüşme olasılığı daha yüksektir. Taneyi korumak, dilimlerin fazla su bırakmayarak şekillerini korumasına yardımcı olacak ve hoş bir ısırıkla eşit dokulu karamelize soğan partisi oluşturacaktır.

karamelize soğan

  1. Şekere Aşırı Güvenmek

Bazı insanlar karamelize soğanın ilave şeker nedeniyle tatlı olduğunu düşünüyor. Karamelize soğanın bu şekilde yapıldığını veya sürecin hızlandırıldığını düşünerek sotelenmiş soğanlara yanlışlıkla şeker ekleyebilirsiniz.

Aslında sıfır şeker ilavesiyle karamelize soğan yapabilirsiniz. Şaşırtıcı bir şekilde soğan doğal şeker içerir ve bunları az ve yavaş pişirmek şekerlerin salınmasına yardımcı olur. Bu şekerler meydana gelen karamelizasyondan sorumludur ve bu nedenle soğanlarınızın bunu başaracak kadar uzun süre pişmesine izin vermeniz önemlidir. Ekstra tatlılık istiyorsanız biraz şeker ekleyebilirsiniz, ancak bunları pişirmenin sonuna doğru eklemek daha iyidir, böylece soğanlarınız doğal olarak karamelleşme şansı bulamadan şekerler yanmaz. Ancak soğanlarınızın tadına bakıyorsanız ve yeterince tatlı değilse, muhtemelen henüz pişmemiş ve pişmeleri için daha fazla zamana ihtiyaç duyuyorlar.

  1. Sıvı Yağ Veya Tereyağı Konusunda Cimri Olmak

İnsanların soğanı karamelleştirirken yaptığı bir diğer hata da çok az yağ eklemektir. Birçoğu karamelize soğanlarının yağlı veya yağlı olmasını istemez, bu nedenle gerekenden daha az yağ eklerler. Soğanlar suyunu salıp kendi sularında pişecek olsa da, en azından tavanızın tüm yüzeyini kaplayacak kadar yağ eklemeniz önemlidir. Bu, soğanların tavanıza yapışmasını ve çabuk yanmasını önleyecektir.

Çok az yağ iyi değildir ama çok fazla eklemek de sorun olabilir. Soğanlarınızın yanmasını önlemenin tek yolunun çok fazla yağ eklemek olduğunu düşünmek işe yaramayacaktır. Soğanlar, doğal şekerlerini serbest bırakacak kadar yavaş pişirmek yerine, yağda veya tereyağında kızartılır veya buharda pişirilir. Tavayı kaplamak ve yağlanmış halde tutmak için yeterli miktarda yağa ihtiyacınız var. Burada duyularınızı kullanmanız gerekecek. Soğanların çok kuru göründüğünü ve tavaya çok kolay yapıştığını görürseniz, o zaman biraz daha yağ eklemelisiniz.

karamelize soğan

  1. Sadece Tereyağıyla Pişirmek

Karamelize soğan tariflerinin çoğu, lezzete biraz zenginlik katan ve tadı harika kılan tereyağı kullanılmasını gerektirir. Ancak tarifte tek yağ olarak tereyağını tek başına kullanamazsınız, bu nedenle yalnızca tereyağı kullanmanızı söyleyen bir tarif görürseniz şüphelenin. Soğanları karamelize etmek için yalnızca tereyağı kullanmamanızın nedeni, soğanların karamelize olmaktan ziyade yanık soğanlara neden olma ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Tereyağının dumanlanma noktası düşüktür ve soğanlarınızı uygun şekilde karamelize etmek için yeterli zamana ihtiyacınız olduğunda çok çabuk ısınır. Soğanlarınız daha çabuk güzelce kızarmış görünebilir, ancak bu yalnızca dış kısmıdır. İçerisi hala beyaz ve az pişmiş olacak ve tadı tatlı yerine acı olacak.

Yağ kullanmak, soğanların gerekli sürede pişip parçalanması için size yeterli zaman vererek bunu önlemenize yardımcı olacaktır. Ancak tereyağlı karamelize soğan fikrini seviyorsanız tereyağı ve sıvı yağ kombinasyonunu kullanabilirsiniz çünkü yağ, tereyağını yalıtacak ve yanmasını önleyecektir.

  1. Yanlış Tavayı Kullanmak

Soğanlarınızın eşit şekilde pişmesini sağlamanın en iyi yollarından biri doğru türde tencere veya tava kullanmaktır. Dikkat etmeniz gereken ilk şey tavanızın yapışmaz olmasıdır. Bu soğanlarınızın tavanıza yapışıp yanmasını önlemenize yardımcı olacaktır. Bir miktar soğanın sıkışması hafif bir yanık tadı oluştursa da, yapışmaz bir tava kullanmıyorsanız soğanlarınız muhtemelen kabul edilebilirden çok daha fazla yapışacak ve karamelleştirme işlemini gerekenden çok daha zor hale getirecektir. Yapışmaz bir tava, pişerken kolaylıkla karıştırmanıza yardımcı olacaktır.

Tencerenizin veya tavanızın boyutu da fark yaratır. Daha büyük bir tencere, karamelize soğan için profesyonel ipucudur. Tencereniz çok küçükse, soğanlar aşırı kalabalıklaşacak ve eşit şekilde karamelize olmalarını zorlaştıracaktır çünkü alttaki soğanlar üsttekilere göre daha hızlı pişecektir. Ayrıca suyu çok çabuk salacaklar ve sonunda buhar çıkacaklar, bu da sürecin gereğinden fazla uzun sürmesine neden olacak.

karamelize soğan

  1. Pişirilecek Soğan Miktarı

Karamelize soğan yapma süreci biraz sıkıcı olabilir, bu yüzden buna değip büyük bir parti yapmak her zaman iyi bir fikirdir. Unutmamalısınız ki soğanın çoğu sudur. Bu sebeple pişirdikten sonra küçülecektir.

Her zaman düşündüğünüzden biraz daha fazla soğan hazırlayın. Elbette bir dereceye kadar, çünkü tavanızı tamamen aşırı doldurmak istemezsiniz. Ancak iki veya üç soğanın yeterli olacağını düşünüyorsanız bu muhtemelen çok azdır. Genel bir kural olarak, beş büyük soğan kullanarak yaklaşık iki bardak karamelize soğan yapabilirsiniz.

  1. Çok Sık Karıştırmak Veya Yeterince Karıştırmamak

Aslında yapmanız gereken çok az şey olduğundan herkes yavaş pişirilen yiyecekleri sever. İpeksi yumuşaklıkta bir dana yahnisi yapmak için, sihrin gerçekleşmesi için onu ocakta saatlerce kendi başına bırakabilirsiniz. Ne yazık ki soğan o kadar bağımsız değil. Karamelize soğan yaparken onları tamamen gözetimsiz bırakmak çok caziptir. Yine de, biraz çoklu görev yapabilirsiniz çünkü soğanların pişmesi çok zaman alır, ancak karıştırılmadan bırakılırsa alt katman diğerlerinden daha hızlı pişer. Bu onların yanmasına veya aşırı pişmesine neden olabilir. Karamelleştirirken soğanları karıştırmanın önemli olmasının nedeni, tüm soğanlarınızın eşit şekilde pişmesini sağlamaktır.

Çok sık karıştırma riskinin de bulunduğunu unutmayın. Soğanları gergin bir şekilde çok fazla karıştırırsanız, onların Maillard reaksiyonuna girecek kadar pişmesine izin vermezsiniz. Herkesin sevdiği karmaşık umami lezzetini yaratan "esmerleşmenin" ardındaki bilimsel isim budur. Ne sıklıkta karıştıracağınızdan emin değilseniz, her on dakikada bir karıştırmak iyi bir fikirdir.

soğan

  1. Ateşin Çok Yüksek Olması

İnsanların süreci hızlandırmaya çalışmasının bir başka yolu da ısıyı arttırmaktır. Bu, yanmış soğanla sonuçlanmanın kesin bir yoludur. Soğanlarınızı sık sık karıştırsanız bile, çok yüksek ısı, soğanlarınızın dış kısmını gerektiği gibi karamelize etmeden hızla kahverengileştirir. Soğanlarınızın yavaş yavaş renk değişimlerini izlemek çok sabır gerektirebilir, ancak aradığınız lezzetli sonuca ulaşmanın en iyi yolu budur. Tam tersine, ısıyı çok düşük tutarsanız sonsuza kadar soğanlarınızın başında dikilirsiniz. Bu, ne kadar ısı uygulanacağını bilmeyi zorlaştırır.

Mükemmel karamelize soğanlar için ısınızın ne kadar yüksek olması gerektiği, soğanlarınızı tamamen pişirmek için yeterli ısıya sahip olmak ile doğal karamelizasyonu düzgün bir şekilde oluşturacak kadar yavaş olmak arasındaki denge ile ilgilidir. Orta dereceli bir sıcaklık tatlı tencereye çarpabilir, ancak soğanlarınız kahverengileşmeye veya dışı yanmaya başlarsa ısıyı biraz kısın.

  1. Karıştırmak İçin Yanlış Aleti Kullanmak

Karamelize soğan yaparken karıştırma, sürecin o kadar önemli bir parçasıdır ki, karıştırmak için kullandığınız şey büyük bir fark yaratabilir. Karıştırma, eşit karamelizasyon elde etmek ve yanmayı önlemek için soğanları hareket halinde tutmanıza olanak tanır. Ayrıca tavanızı yağdan arındırdığınızda, lezzetli, kızartılmış parçaların tüm parçalarını alabilmek istersiniz. Yani soğanlarınızı karıştırmak için plastik bir spatula veya tahta kaşık kullanabilseniz de karamelize soğanları karıştırmak için en iyi araç silikon spatuladır.

Silikon bir spatula, tavanızın altını çizmeden veya zarar vermeden zahmetsizce kazımanıza yardımcı olacaktır. Kullanımı da oldukça kolaydır ve tabana yapışmış soğan parçası bırakmaz. Bu, mükemmel karamelize soğan yapmak için çok önemli olan soğanlarınızın yanmasını önlemenize yardımcı olacaktır. Tavanızı dikkatlice izlemiş olsanız bile, soğanlar son dakikada, tam hazır olmadan yanabilir ve tüm çabalarınızı boşa çıkarabilir. Bu nedenle işlerin ilerlemesini sağlayacak doğru aleti seçmek sizi yemek pişirme sırasında hayal kırıklığına uğramaktan koruyacaktır.

  1. Sadece Ocakta Pişirmek

Gerçek karamelize soğan yapmanın pratik ve kısa bir yolu yoktur. Ancak devamlı karıştırmak istemiyorsanız bir yöntem var. Karamelize soğanı fırında hazırlayarak, ocakta bekleme durumundan kurtulabiliriz.

Hala ara sıra karıştırmanız gerekecek, ancak bu, ocağın üzerinde durup her on dakikada bir karıştırmaktan daha az yoğun olacaktır. Soğanlarınızı çok kalın veya çok ince olmayan eşit dilimler halinde kesmek gibi diğer tüm önemli adımları attığınızdan emin olun. Daha sonra bunları bir miktar zeytinyağı ile bir fırın tepsisine eşit bir tabaka halinde yayın. Yaklaşık bir saat boyunca yaklaşık 180 C'ye yerleştirin, karıştırmak ve yanmadıklarından emin olmak için birkaç kez kontrol edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Karamelize soğanlı tarifler
  2. Karamelize soğan nasıl yapılır?
  3. Hangi soğan hangi yemekte kullanılır?
  4. Kesilmiş soğan nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo