Smoothie yaparken kullanılan meyveler hem lezzet hem de besin değeri açısından önemli. Aslında hemen her meyve smoothie’ye uyarlanabilir ama bazıları kıvam, tat dengesi ve vitamin açısından öne çıkar. Tatlı smoothieler için daha yumuşak meyveler kullanılırken, orman meyveleri gibi meyveler ekşimsi tatlar sevenler için idealdir.
Sağlıklı smoothie tarifleri, diyet smoothie tarifleri ve smoothiye protein eklemenin yollarına göz atmayı unutmayın.
Smoothie’nin en klasik malzemesi muzdur. Doğal şeker içerdiği için tatlandırıcı ihtiyacını azaltır. Ayrıca kıvamı yoğunlaştırır, kremamsı yapar. Genelde yulaf ile birlikte kullanılır.
Hem tatlı, hem de ekşimsi tadıyla smoothiye ferahlık katan çilek, smoothie yapımında en çok kullanılan meyvedir.
Ananas, smoothiye ekşimsi ve tropikal bir ferahlık verir, özellikle yaz tariflerinde vazgeçilmezdir.
Meyve olmasına rağmen sağlıklı yağlarıyla öne çıkar. Pürüzsüz bir doku ve hafif tat verir. Sağlıklı bir smoothie yapmak isteyenlerin mutlaka kullanması gereken malzemelerden biridir.
Direkt meyve eti ya da sütü kullanıldığında hafif tatlı tropikal aroma verir. İsteğe göre hindistan cevizi meyvesi rendelenerek de kullanılabilir. Badem veya fındık gibi kuruyemişlerle zenginleştirilir.
İncir, smoothie yapımında doğal tatlandırıcı olarak kullanılır. Lif açısından da zengindir. İncir yerine tatlandırma işlemi için hurma da kullanabilirsiniz.
Karpuz, sulu yapısıyla özellikle yazın serinletici smoothie’lerde tercih edilir. Karpuz sevmeyenler için bir diğer alternatif ise kavunlu smoothie'dir.
Mango, hem tatlı hem de yoğun yapısıyla smoothie’yi koyulaştırır. Özellikle tropikal tariflerde tercih edilir.
Böğürtlen, yaban mersini ve ahududu gibi orman meyveleri antioksidan açısından çok zengindir. Smoothie’ye koyu renk ve hafif ekşi tat katar.
Portakal, C vitamini deposu, bol sulu ve ferahlatıcı. Genelde sıvı baz olarak da kullanılır. Özellikle ekşi smoothie sevenler için idealdir.
Genellikle birkaç damla limon suyu eklenir, smoothie’yi canlandırır. Doğrudan limonlu smoothie yapılacaksa, muz, süt ve bal ile tadı dengelenebilir.
Papaya, guava ve çarkıfelek meyvesi gibi egzotik meyveler, sindirime yardımcı enzimler içerir. Klasik tariflerden sıkılanlar, tropikal meyveleri kullanarak yaratıcı ve farklı bir smoothie hazırlayabilir.