Şevketi bostan, papatyagiller familyasından bir sebzedir. Ege ve Akdeniz mutfağında sıklıkla tüketilen bu yabani bitki, aynı zamanda Girit mutfağında da kendine yer bulur. Haşlama veya soteleme tekniğiyle pişirilerek çeşitli tariflerde kullanılabilir. Özellikle arapsaçı ve enginarla birlikte pişirildiğinde çok lezzetli olur. Ekim'den Mayıs ayına kadar pazar tezgahlarında bulabileceğiniz şevketi bostan, hem buzdolabında, hem de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Taze şevketi bostanı temizlemeden önce buzdolabında saklamak daha uzun süre dayanmasını sağlar. Buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin ve nem kaybını önlemek için nemli bir bez veya kağıt havluya sarın. Hava almayan saklama poşeti ya da kap kullanılabilir. Taze şevketi bostanlar, buzdolabında 3-5 gün arası muhafaza edilebilir. Sonrasında tazeliğini kaybetmeye başlar.
Şevketi bostanı yıkayıp kök kısmını temizleyin. Yapraklarını ayırarak durulayın. Şevketi bostanı kaynar suda 2-3 dakika haşlayın, ardından hemen buzlu suya alın. Bu işlem, rengini ve dokusunu korur. Haşlanan şevketi bostanı süzgeçte iyice süzün ve fazla suyunu alın. Kuruladığınız sebzeleri, hava geçirmez kaplara veya buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Hava almayacak şekilde kapattıktan sonra üzerine tarih etiketi ekleyin ve yatay bir şekilde buzluğa yerleştirin. Et ürünleri ile temas etmemesine dikkat edin. Şevketi bostanı, derin dondurucuda 8-12 aya kadar saklayabilirsiniz.
Dondurucudan çıkan şevketi bostan, çorba, yemek veya salatalarda kullanılabilir; çözünmesi için oda sıcaklığında kısa bir süre bekletmek yeterlidir.
Şunlara da göz atın;