Şevketi Bostan Nasıl Saklanır: 2 Farklı Yöntem

Şevketi bostan, Ege Bölgesi mutfağının en özel ve geleneksel otlarından biridir. Hem yabani olarak doğada yetişir hem de kültüre alınarak tarımı yapılır. Şifalı özellikleri, lezzetli yapısı ve özellikle zeytinyağlı veya etli yemekleriyle bilinir. Bu kez, hem buzdolabında, hem de buzlukta şevketi bostan saklama tekniklerini sizlerle paylaşıyoruz.
Şevketi Bostan Nasıl Saklanır: 2 Farklı Yöntem
15 Haziran 2025, 20:36

Şevketi bostan, papatyagiller familyasından bir sebzedir. Ege ve Akdeniz mutfağında sıklıkla tüketilen bu yabani bitki, aynı zamanda Girit mutfağında da kendine yer bulur. Haşlama veya soteleme tekniğiyle pişirilerek çeşitli tariflerde kullanılabilir. Özellikle arapsaçı ve enginarla birlikte pişirildiğinde çok lezzetli olur. Ekim'den Mayıs ayına kadar pazar tezgahlarında bulabileceğiniz şevketi bostan, hem buzdolabında, hem de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.

Şevketi Bostan Nasıl Saklanır?

Taze şevketi bostanı temizlemeden önce buzdolabında saklamak daha uzun süre dayanmasını sağlar. Buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin ve nem kaybını önlemek için nemli bir bez veya kağıt havluya sarın. Hava almayan saklama poşeti ya da kap kullanılabilir. Taze şevketi bostanlar, buzdolabında 3-5 gün arası muhafaza edilebilir. Sonrasında tazeliğini kaybetmeye başlar.

şevketi bostan

Şevketi Bostan Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Şevketi bostanı yıkayıp kök kısmını temizleyin. Yapraklarını ayırarak durulayın. Şevketi bostanı kaynar suda 2-3 dakika haşlayın, ardından hemen buzlu suya alın. Bu işlem, rengini ve dokusunu korur. Haşlanan şevketi bostanı süzgeçte iyice süzün ve fazla suyunu alın. Kuruladığınız sebzeleri, hava geçirmez kaplara veya buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Hava almayacak şekilde kapattıktan sonra üzerine tarih etiketi ekleyin ve yatay bir şekilde buzluğa yerleştirin. Et ürünleri ile temas etmemesine dikkat edin. Şevketi bostanı, derin dondurucuda 8-12 aya kadar saklayabilirsiniz.

Dondurucudan çıkan şevketi bostan, çorba, yemek veya salatalarda kullanılabilir; çözünmesi için oda sıcaklığında kısa bir süre bekletmek yeterlidir.

Şevketi Bostanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

  1. Koku: Bozulmuş şevketi bostan, hoş olmayan ekşi veya çürük bir koku yayar.
  2. Görünüm: Yapraklar ve gövde solgun, kararmış veya sararmışsa tazeliğini kaybetmiştir.
  3. Doku: Taze şevketi bostan hafif sert ve diri bir yapıya sahiptir. Eğer yapraklar veya gövde yumuşayıp nemlenmişse bozulmuş olabilir.
  4. Tat: Pişirildikten sonra beklenenden acı veya tuhaf bir tat alıyorsa tüketmeyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Taze otlar nasıl saklanır?
  2. Pırasa bozulmadan nasıl saklanır?
  3. Defne yaprağı nasıl saklanır?
  4. Kırmızı meyveler nasıl saklanır?
  5. Taze incir nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo