Şekerlenmiş Portakal Kabuğu Nasıl Yapılır?

Portakal kabuklarını ziyan etmek yerine lezzetli atıştırmalıklar yapmaya ne dersiniz? Sizler için portakal kabuğundan şekerleme nasıl yapılır anlattık. İşte, şekerlenmiş portakal kabuğu nasıl yapılır:
Şekerlenmiş Portakal Kabuğu Nasıl Yapılır?
18 Ocak 2023, 12:25

Mutfak israfını azaltmanın bir yolunu arıyorsanız veya sadece kolay bir şekerleme yapmak istiyorsanız, portakal kabuğu şekerlemesi yapın. Geniş dilimler halinde şekerlenmiş portakal kabuğu mu yoksa ince kesilmiş şeritler mi yapmak istediğinize karar verin. Acılığını gidermek için portakal kabuğunu suda kaynatın ve ardından kabuğu basit bir şurup içinde pişirin. Portakal kabuğunu hafifçe çiğnenecek ve şekerle kaplanacak şekilde kurutun. Şekerlenmiş portakal kabuğu, 3 aya kadar dayanabildiği için harika bir hediyedir. Sizler için portakal kabuğundan şekerleme nasıl yapılır anlattık. İşte, şekerlenmiş portakal kabuğu nasıl yapılır:

Şekerlenmiş Portakal Kabukları için Malzemeler:

  1. 4 adet olgun portakal
  2. 2 su bardağı (400 gr) şeker
  3. 4 su bardağı (1 litre) su

Yaklaşık 40 parça yapar

Jülyen Şekerlenmiş Portakal Kabuğu için Malzemeler:

  1. 4 portakal
  2. 3 su bardağı (600 gr) şeker
  3. 1 su bardağı (240 ml) su, artı kaynatmak için biraz daha

Yaklaşık 2 bardak yapar (150 g)

Şekerlenmiş Portakal Kabuğu Nasıl Yapılır?

  1. Portakalları yıkayın ve bir fırın tepsisi hazırlayın. 4 adet olgun portakalı çıkarın ve iyice yıkayın. Bir fırın tepsisine bir parşömen kağıdı koyun ve tavaya bir tel soğutma rafı yerleştirin. Şekerlenmiş portakal kabuklarını soğutmak için ihtiyacınız olacağından bunu ocağınızın yanına koyun.
  2. Portakalları soyun ve özünü kazıyın. Bir sebze soyucu alın ve her bir portakalın kabuğunu soyun. Büyük portakal kabuğu parçaları almaya çalışın. Parçaları bir kesme tahtası üzerine koyun ve kesilen taraf yukarı bakacak ve özü görünecek şekilde çevirin. Bir soyma bıçağı alın ve beyaz özü olabildiğince kazıyın, çünkü bu acı kısımdır.
  3. Kabukları orta-yüksek ateşte bir su kabına koyun. Kabukları orta boy bir tencereye koyun ve 2 bardak su dökün. Ocağı orta-yüksek seviyeye getirin ve kabukları su kaynamaya başlayana kadar pişirin.
  4. Isıyı azaltın ve kabukları 15 dakika pişirin. Suyun yavaşça köpürmesi için ısıyı orta veya orta-düşük seviyeye getirin. Kabukları 15 dakika kaynamaya bırakın. Lavaboya bir kevgir koyun ve kabukları süzün.
  5. Şekeri ve suyun geri kalanını karıştırın. Kabukları tekrar tencereye koyun ve 400 gr şeker ekleyin. Kabukları şekerle karıştırın ve kalan 2 bardak suyu ekleyin.
  6. Kabukları şerbette 1 saat pişirin. Isıyı orta-yüksek seviyeye getirin ve kabukları şurup kaynayana kadar ara sıra karıştırın. Şeker çözülmelidir. Isıyı hafif bir köpüğe çevirin ve kabukları 1 saat pişirin. Kabukları birkaç dakikada bir karıştırarak eşit pişmelerini sağlayın.
  7. Şurubun sıcaklığını kontrol edin ve kabukları tel ızgaranın üzerine dökün. Sıcaklığı kontrol etmek için şuruba dikkatli bir şekilde anında okunan bir termometre yerleştirin. Sıcaklık 120 derece olduğunda, ısıyı kapatın. Tencerenizin yanındaki soğutma rafına portakal kabuklarını dökün.
  8. Kabukları düzeltin ve soğutun. Kabukları birbirine yapışmaması için hızlı bir şekilde düzeltmek için bir çatal kullanın. Onları ayrı parçalara ayırmaya çalışın ve tamamen soğumalarını sağlayın. Kabuklar 10 dakika içinde soğumalıdır.
  9. Kabukları sallayın ve gece boyunca kurutun. Kabuklarda kristalleşen fazla şekeri çıkarmak için kabukları biraz sallayın. Kabukları soğutma rafında bekletin ve üzerlerine kağıt havlu veya mutfak havlusu serin. Kabukları gece boyunca kurumaya bırakın.
  10. Şekerlenmiş portakal kabuklarını kullanın veya saklayın. Şekerlenmiş portakal kabuğunu kuruduktan ve biraz çiğnendikten sonra yiyebilirsiniz. Kalan kabukları kapaklı bir cam kavanozda veya hava geçirmez bir kapta 3 aya kadar saklayın. Kabukları soğutmanıza gerek yoktur.

Jülyen Şekerlenmiş Portakal Kabuğu Nasıl Yapılır?

  1. Portakalları yıkayıp dilimleyin. 4 portakalı yıkayın ve keskin bir bıçak kullanarak her bir portakalı dört parçaya veya takozlara ayırın. Böcek ilacı tüketmekle ilgileniyorsanız, bu tarifte organik portakal kullanın.
  2. Kabukları soyun ve şeritler halinde kesin. Meyveleri kabuklarından ayırın. Bir kaşık alın ve beyaz özü olabildiğince kazıyın. Kabukları uzun, dar şeritler halinde kesmek için bir bıçak kullanın. Yaklaşık 6 mm genişliğinde olmalıdırlar.
  3. Şeritleri kaynatın ve süzün. Portakal kabuğu şeritlerini büyük bir tencereye koyun ve üzerlerini örtecek kadar su dökün. Isıyı yüksek seviyeye getirin ve suyu kaynatın. Su kaynadığında ocağı kapatabilir ve lavaboya bir kevgir koyabilirsiniz. Suyu süzgeçten geçirin ve şeritleri tencereye geri koyun.
  4. Şeritleri iki kez daha kaynatın ve süzün. Tencereyi yeni suyla doldurun, böylece portakal kabuğu şeritleri kaplanır. Suyu kaynatın ve tekrar boşaltın. Bunu bir kez daha toplam üç kez tekrarlayın. Şeritleri kevgir içine boşaltın.
  5. Basit bir şurup oluşturun. Boş tencereye 3 su bardağı (600 gr) şeker koyun ve 1 su bardağı (240 ml) su dökün. Karışımı karıştırın ve kaynamaya başlaması için ısıyı yüksek seviyeye getirin. Şeker erimeli ve şurup haline gelmelidir.
  6. Şeritleri ekleyin ve 30 dakika pişirin. Şurubun sıcaklığını kontrol etmek için anında okunan bir termometre yerleştirin. Sıcaklık 110 C olduğunda, portakal kabuğu şeritlerini karıştırın. Isıyı hafif bir köpüğe çevirin ve şeritleri yaklaşık 30 dakika kaynamaya bırakın.
  7. 4 ila 5 saat kurutun. Isıyı kapatın ve portakal kabuğu şeritlerini tencereden çıkarmak için oluklu bir kaşık kullanın. Bunları bir tel raf üzerine tek kat halinde yerleştirin ve 4 ila 5 saat soğumaya bırakın. Tamamen kurumaları gerekir.
  8. Şekerlenmiş portakal şeritlerini kullanın veya saklayın. Kurur kurumaz şeritleri yiyin veya tatlıları onlarla süsleyin. Kalan şekerlenmiş portakal şeritlerini hava geçirmeyen bir kapta 3 aya kadar saklayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Portakal kabuğu tozu nasıl yapılır?
  2. Portakallı tatlı tarifleri
  3. Evde portakal nasıl kurutulur?
  4. Portakal kabuğuyla ne yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo