Şambali tatlısı, yoğun irmik tadıyla bilinen geleneksel bir Türk tatlısıdır. Üzerine konan bademler hem görsellik hem de lezzet katar. Şerbeti sayesinde tatlı, yumuşak ve nemli bir kıvam kazanır.

Şambali tatlısı için temel malzemeler genellikle şunlardır:
- İrmik: 2 su bardağı (ince veya orta kalınlıkta)
- Şeker: 1 su bardağı (hamur için)
- Yoğurt: 1 su bardağı
- Sıvı yağ: 1/2 su bardağı
- Kabartma tozu: 1 paket (yaklaşık 10–12 gr)
- Un: 1 yemek kaşığı (isteğe bağlı, kıvamı ayarlamak için)
- Badem: Tatlının üzerine yerleştirmek için (her dilime bir badem)

Şerbet için:
- Su: 2 su bardağı
- Şeker: 2 su bardağı
- Limon suyu: 1 tatlı kaşığı