Mutfakta poğaça yaparken yumuşacık dokuyu tutturmak bazen tam bir bilmeceye dönüşebilir. Bu nedenle; kıyır kıyır bir poğaça yapmak istiyorsanız bazı püf noktalarını da bilmeniz gerekir. Peki; poğaçanın kıyır kıyır olması için ne yapmalı? İşte o yöntemler!
Kıyır kıyır bir doku için hamura mutlaka soğuk margarin veya tereyağı ekleyin. Bu yağlar hamuru gevrekleştirir. Sıvı yağ yerine katı yağ tercih edin.
Bir miktar yoğurt veya elma sirkesi hamurun hem lezzetini artırır hem de daha kıyır olmasına yardımcı olur. Özellikle sirke, hamurun gevrek yapısını destekler.
Sadece kabartma tozu değil, az miktarda karbonat da eklemek hamurun daha güzel kabarıp içinin hafif ve gevrek olmasını sağlar.
Hamuru çok yoğurmak, glutenin gelişmesine neden olur ve bu da kıtırlığı azaltır. Unu kontrollü ekleyin, sadece toparlanana kadar yoğurun.
Hamuru hazırladıktan sonra buzdolabında en az 20-30 dakika dinlendirin. Soğuk hamurla çalışmak, pişerken yağın buharlaşmasını geciktirir ve daha kıyır bir sonuç verir.
Şunlara da göz atın: