Havuç Özbek pilavının karakteristik lezzetini artırsa da olmadan da yapılabilir. Havuçsuz pilavda renk daha sade olur, fakat temel malzemeler sayesinde doyurucu ve lezzetli kalır. Et ve baharatlar, havuç eksikliğini büyük ölçüde telafi eder.
Özbek pilavının klasik tarifinde havuç önemli bir bileşen olarak kullanılır; hem tat hem renk verir.
Havuç yoksa, pilav yine yapılabilir; ancak tat ve görsellik biraz değişir.
Pirinç, et (genellikle kuzu veya dana), soğan ve baharatlar hâlâ pilavın temel lezzetini oluşturur.
Havuçsuz pilav daha az tatlı ve renkli olur; baharat ve yağ miktarını artırarak telafi edilebilir.
Eğer sebze bulunamıyorsa, sadece etli ve soğanlı bir pilav olarak da servis edilebilir; hâlâ Özbek pilavı olarak kabul edilebilir.
Şunlara da göz atın: