Obruk Peyniri Nedir, Nasıl Kullanılır?

Divle obruk peyniri nedir? Obruk peyniri nerelerde kullanılır? Obruk peyniri nasıl yapılır ve nasıl yenir? Obruk peyniri nasıl saklanır? İşte, Divle obruk peyniri hakkında merak edilenler:
Obruk Peyniri Nedir, Nasıl Kullanılır?
01 Nisan 2022, 13:37

Divle obruk peyniri, Karaman ili Ayrancı ilçesi, Divle (Üçharman) köyünde yapılan bir peynir çeşididir. Köylülerin obruk adını verdiği mağara, soğuk hava deposu olarak kullanılır. Keçi ve koyun sütünden elde edilen bu peynir, kuzu ve oğlak derisine bastırılır. Obruğa konulan peynir tulumları, 5 ay sonra içerideki bakteriler sayesinde kırmızı rengini alır. Karaman'ın divle obruk peyniri, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret almıştır.


Obruk Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır?

  1. Lezzetini mağaradan aldığı söylenen bu peynir, yıllardır Karaman'ın Ayrancı ilçesinde elde edilmektedir.
  2. Türk rokfor peyniri olarak da farklı ülkelerde tanınmaktadır.
  3. Mağara, yerin 36 metre altında bulunur. Elde edilen peynir, bu mağarada ortalama 5 ay boyunca depolanır.
  4. Ekonomik değeri yüksektir.
  5. Dünyanın en iyi tulum peynirleri arasında yer almıştır.
  6. Obruk peyniri yapmak için, ilk olarak otlatılan küçükbaş hayvanlar sağılır.
  7. Sütü sağdıktan 2 saat sonra, ısıtılır ve mayalanır.
  8. Mayalamaya ek olarak kırma denilen bir işlem daha uygulanır.
  9. Ardından peynir süzülür ve peynir altı suyundan ayrılır. Süzülen peynir, büyük parçalar halinde ayrılarak temiz bir suda sabaha kadar bekletilir.
  10. Bir gece dinlenen peynir parçaları, tulum içerisine parçalanarak alınır. Tulumun keçi veya oğlak derisinden olması gerekir.
  11. Peynirler tuluma bastırılır ve iğne inceliğinde delikler açılır. Bu deliklerden peynirdeki kalan su akıtılır.
  12. Tulumun ağız kısmı dikildikten sonra, güneş gören bir yerde 2 gün dinlendirilir.
  13. Dinlenen tulumlar, 2 gün de serin bir yerde bekletilir.
  14. Toplam 4 gün dışarıda dinlenen tulumlar, Divle mağarasına alınır ve 5 ay muhafaza edilir.
  15. Tulumun rengi ve kokusu, bu mağara içinde şekillenir. Mağaranın yaz aylarında %90 neme sahip olması, peynir için oldukça etkilidir.
  16. Ekim-Kasım aylarında peynir mağaradan çıkarılır ve satışa sunulur.

Divle Obruk Peyniri Nasıl Yenir?

  1. Bu peyniri hem çiğ, hem de pişmiş bir halde tüketebilirsiniz.
  2. İsteğe göre omletin içerisine ekleyebilir, ekmek arası yaparak da tüketebilirsiniz.
  3. Börek, poğaça gibi hamur işlerinin içerisine eklemek de mümkündür.
  4. Peynir tabağında mutlaka yer verilmesi gereken bir peynirdir.
  5. Salatalara ekleyerek besin değerini artırabilirsiniz.

Divle Obruk Peyniri Nereden Alınır?

Obruk peynirini büyük şarküterilerden, Karaman üreticilerinden, organik ürünler satan pazar yerlerinden ve online internet sitelerinden alabilirsiniz. Ancak çok düşük fiyata satılan peynirlere itibar etmeyin. Obruk peynirinin korunduğu tulumun dışı, kırmızı renklidir. Bu renk, peynirin orijinal olduğunu gösterir.

Obruk Peyniri Nasıl Saklanır?

  1. Bekleme süresini tamamlayan obruk peyniri, yaklaşık 5 ay taze kalabilir.
  2. Divle peynirini, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
  3. Buzdolabına koyacaksanız, kapalı bir saklama kutusuna yerleştirebilirsiniz.
  4. Açıkta bırakılan veya güneş gören peynirler, kısa sürede küflenerek bozulur.
  5. Küflenme gerçekleşen peynirleri kesinlikle tüketmeyiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Küflü peynir çeşitleri nelerdir?
  2. En sağlıklı peynir çeşitleri
  3. Brie peyniri nasıl yenir?
  4. Kaliteli peynir nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo