Mütebbel Yapmanın 7 Püf Noktası

Mütebbel; köz patlıcanın yoğurt, tahin ve sarımsakla buluştuğu, lezzetiyle sofraları şenlendiren bir meze çeşididir. Gerçek bir mütebbel lezzeti yakalamak için patlıcanları ocakta közleyip, fazla suyunu süzmek ve yoğurdu mutlaka süzme tercih etmek gerekir. İşte mütebbel yapmanın püf noktaları.
Mütebbel Yapmanın 7 Püf Noktası
23 Haziran 2025, 13:12

Mütebbel yapmanın bazı püf noktaları vardır. Sarımsağın ezilerek kullanılması, tahinin ölçülü eklenmesi ve mezenin dinlenmeye bırakılması ise mütebbelin kıvamını ve aromasını mükemmelleştirir. İşte o ipuçları!

mütebbel

Patlıcanları közlemenin inceliği

Patlıcanları ocakta, fırında ya da mangalda közleyebilirsin ama ocakta veya mangalda közlemek mütebbele o karakteristik, isli aromayı kazandırır. Közlenen patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra süzgeçte en az 15-20 dakika bekletin; fazla suyunu bırakması lazım.

Sarımsağı çiğ değil, ezerek ekleyin

Sarımsağı rendelemek yerine havanda biraz tuzla ezin. Ezilmiş sarımsak yoğurtla daha iyi bütünleşir, keskin tadı dengelenir.

Yoğurdun kıvamı önemli

Sulu yoğurt kullanırsan mezen cıvık olur. Süzme yoğurt ya da biraz süzülmüş ev yoğurdu kullanın. Gerekirse 1-2 saat önceden tülbentle süzün.

mütebbel

Tahini abartmayın, dengeleyin

Mütebbelin ayırt edici lezzeti tahindir ama fazla tahin ağırlaştırır. Genellikle 2-3 patlıcana 1-1,5 yemek kaşığı tahin idealdir. Tadına bakarak azar azar ekleyin.

Limon suyu ya da yoğurt asidiyle uyum

Bazı tariflerde limon suyu kullanılır, bazıları sadece yoğurtla yapılır. Limon suyunu fazla kaçırırsanız yoğurdu kesebilir. Bu yüzden limonu damla damla ekleyerek tadı dengeleyin.

Patlıcanı ezerek parçalayın, robottan geçirmeyin

Robottan geçirirseniz patlıcanın lifli yapısı yok olur, ezme hissi kaybolur. Bıçakla ince ince kıyın ya da çatal veya havanla bastırarak ezin. Kıvamlı ama pütürlü kalmalı.

mütebbel

Servis öncesi dinlendirin

Hazırladıktan sonra en az 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Böylece malzemeler birbirine iyice karışır, lezzeti oturur.

İpucu bonusu: Üzerine zeytinyağı, sumak, pul biber veya nar ekşisi gezdirip nane serperseniz, hem görüntü hem tat olarak mezene şıklık katarsınız.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo