Mutancana Yaparken Bilmeniz Gereken 4 Püf Noktası

28 Kasım 2025, 12:46 tarihinde güncellendi.
Osmanlı saray mutfağının tatlı-tuzlu dengesini yansıtan mutancana, kuzu etiyle kuru meyvelerin buluştuğu aromatik bir yemektir. Etin mühürlenmesi, meyvelerin sonradan eklenmesi ve bal-baharat dengesinin korunması lezzetin sırrıdır. Yoğun kıvamı ve bademli sunumuyla pilav eşliğinde sofralara zarafet katar.
Mutancana Yaparken Bilmeniz Gereken 4 Püf Noktası

Mutancana, Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşan, et ile kuru meyvelerin tatlı-tuzlu dengesinde buluştuğu özel bir yemektir. Genellikle kuzu eti, bal, badem, kuru kayısı, kuru erik, kuş üzümü gibi malzemelerle yapılır. Klasik mutancana, 15. yüzyıl Osmanlı mutfak kayıtlarında da geçen, “zengin sofraların ana yemeği” olarak bilinir. Etin yumuşaklığı ile meyvelerin tatlı ekşili aroması birleşince hem doyurucu hem de aromatik bir lezzet ortaya çıkar.

''Kuzu mutancana yanına ne gider, Osmanlı yemekleri ve kuzu etli yemekler'' başlıklı haberlere de göz atın.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo