Müren Balığı Yenir Mi, Zehirli Mi?

Müren balığı yenir mi? Müren balığı zehirli midir? Müren balığı Türkiye'de yaşar mı? Müren balığının lezzeti nasıl? İşte, saldırganlığı ile bilinen müren balığı hakkında merak edilenler:
Müren Balığı Yenir Mi, Zehirli Mi?
07 Mart 2022, 13:48
Lezzet Trendleri

Müren balığı, kemikli balıklar sınıfına giren bir deniz canlısıdır. Görünümü yılana benzeyen bu balığın, aslında yılanlarla akrabalığı yoktur. Yalnızca geceleri aktif olan müren balığı, yırtıcı bir balık türüdür. Müren balığının birçok türü, tropik ve subtropik denizlerde yaşar. Bazı türleri tatlı suda yaşar ve üremek için deniz göç eder. Müren balığı, pulsuz bir deriye sahiptir. Genellikle esmer renkli olup çok benekli bir yapıdadır. Müren balığı ortalama 1,5-3 metre boya sahiptir. Uzun üst çeneleri vardır. Bu balıklar, yengeç, ahtapot, küçük balıklar ve çeşitli yumuşakçalar ile beslenir. Müren balığı, ülkemizde Marmara, Karadeniz ve Ege'de nadiren görülen bir balık türüdür. Kaya kovuklarında ve denizlerin 45 metre derinliklerinde yaşar. Muraena Helena türü müren balığı, Akdeniz kıyılarında yaşar. 


Müren Balığı Yenir Mi?

Müren balığının zehirli olduğu düşünülse de, aslında zehirli değildir. Ancak avlanması çok zor ve tehlikeli olduğu için, halk arasında fazla tercih edilmez. Eti lezzetli olsa da, tahrik edildiğinde çok saldırganlaşır ve etrafındaki her şeyi ısırabilir. Yakalama esnasında insanları ısırma riski olduğu için, özellikle amatör balıkçıların uzak durması gereken bir balık türüdür. Müren balığının ısırığının zehirli olup olmadığı tartışma konusu olsa da, ciddi yaralanmalarla sonuçlanacağı neredeyse kesindir. Ayrıca bu balık, zehirli algleri yiyebilir. Bu da müren balığının gıda zehirlenmelerine yol açmasının temel nedenlerinden biridir. Balıkçılarda çok rastlanan bir balık değildir. 

Müren Balığı Nasıl Temizlenir?

  1. Müren balığının temizliğine uzun ve kalın derisinden başlanır. 
  2. Balık tel yardımıyla yüksek bir yere asılır. Keskin bir bıçak yardımıyla derisi yüzülür.
  3. Deri temizlendikten sonra balığın karın bölgesindeki yumuşak yeri kesilir. İç organları temizlenir.
  4. Kafası ve kuyruk kısmı yenmediği için, 1 buçuk karış olacak şekilde kesilmelidir.
  5. İçi temizlenip başı kesildikten sonra, yüzgeç iki yandan bıçakla kesilir ve kerpeten yardımıyla çıkartılır.
  6. Pişirme yöntemine göre parçalar halinde doğranır.



Müren Balığı Nasıl Yenir?

Etinin lezzetli olduğu söylenen müren balığı, ızgara ve tava yöntemleriyle pişirilebilir. Ancak pişirmeden önce 2-3 saat sirkeli suda bekletilir ve etler süzülmeye bırakılır. Bu esnada yumurta, salça ve baharatlarla balık sosu hazırlanır. Hazırlanan balık sosu, ete sürülür. 15 dakika bekletildikten sonra ızgarada veya tavada pişirilir. Etin daha lezzetli olması için, bir gece soslu karışımının içerisinde buzdolabında bekletilmesi önerilir.

Müren Balığı Nasıl Saklanır?

Temizlenen ve parçalara ayrılan müren balığı, buzlukta ve derin dondurucuda 15 güne kadar saklanabilir. Buzdolabında ise 1 geceden fazla bekletilmemelidir. Oda sıcaklığında 4-5 saat bekletildikten sonra bozulmaya başlar.


Önemli Not: Müren balığının avlanması oldukça zordur. Bu yüzden profesyonel olmayan kişiler, müren balığı avlaması önerilmez. Balık avlandıktan sonra dikkatlice temizlenmeli, zehirli alg yeme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Yılan balığı yenir mi?
  2. Balina eti yenir mi?
  3. Timsah eti yenir mi?
  4. Köpek balığı yenir mi?
  5. Yayın balığı yenir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo