Kavurmayı lokum gibi yumuşacık ve lezzetli yapmak için dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası bulunuyor. Et seçimi, etin doğru kesilmesi, pişirme teknikleri gibi koşullar bunların başında geliyor. Peki; en iyi, lezzetli ve lokum gibi yumuşacık kavurma nasıl yapılır?
Dana eti kullanacaksanız tranç, döş veya kürek kısımlarını tercih edin. Kuzu etinde but veya kol kısmı uygundur. Eti çok yağsız seçmeyin; hafif yağlı et daha lezzetli ve yumuşak olur.
Eti kuşbaşı doğramadan önce damarlarını ve sinirlerini temizleyin. Liflerine paralel değil, lifleri keserek doğrayın ki pişerken daha kolay yumuşasın.
Tavayı iyice ısıtın, etleri ekleyip yüksek ateşte mühürleyin. Böylece etin suyu içinde kalır ve kuruma olmaz. Kendi saldığı suyu çekene kadar karıştırmayın, sonra mühürlemeye devam edin.
Etin sertleşmemesi için önce kendi suyunda kavrulmasına izin verin. Yeterince yumuşamazsa azar azar sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Kuyruk yağı, iç yağı veya tereyağı kullanırsanız et daha lezzetli olur. Eğer kuyruk yağı kullanıyorsanız önce onu eritip süzün, sonra eti ekleyerek kavurmaya devam edin.
Yüksek ateşte mühürledikten sonra orta-kısık ateşte uzun süre pişirin. Ortalama 1-1,5 saat sabırlı bir şekilde kısık ateşte pişirmek yumuşaklık sağlar.
Tuzu en son ekleyin, aksi halde et sertleşebilir. Karabiber, kekik, kimyon gibi baharatları ocaktan almadan birkaç dakika önce ekleyebilirsiniz. Bu püf noktalarına dikkat ederseniz, yumuşacık, ağızda dağılan mükemmel bir kavurma yapabilirsiniz.
Şunlara da göz atın: