Lezzetli Brüksel Lahanası İçin İhtiyacınız Olan İpuçları

Brüksel lahanası ya çok sevilen ya da nefret edilen sebzelerden biridir. Lezzetli yapıldığında sevmeyecek kimse yoktur. Sizlere lezzetli brüksel lahanası için ihtiyacınız olan ipuçlarından bahsettik. İşte, lezzetli brüksel lahanası için ihtiyacınız olan ipuçları:
Lezzetli Brüksel Lahanası İçin İhtiyacınız Olan İpuçları
08 Mart 2023, 11:56

Brüksel lahanası, insanların hakkında çok güçlü hisler beslediği yiyeceklerden biridir: Onları ya severler ya da onlardan nefret ederler. İkinci gruba girerseniz, belki de onları henüz doğru şekilde hazırlamamışsınızdır diye düşünüyoruz.

Bu küçücük lahana kafaları, hardal ailesi olarak da adlandırılan Brassicaceae ailesinin bir parçası oldukları gerçeğine, böylesine bir ayrılık yaratan alameti farikası olan acı tatlarını borçludur. Bu grup turpları, suşi üzerine sürdüğümüz sinüs temizleyici wasabiyi, acı-baharatlı rokayı ve lahana ailesinin üyelerini içerir. Brokoli, karnabahar, lahana ve tabii ki lahana, Brüksel lahanasının yakın akrabalarıdır.

Lezzetli Brüksel lahanası yapmak, onları doğru bir şekilde nasıl seçeceğinizi ve hazırlayacağınızı bilmeye, en iyi pişirme yöntemlerini seçmeye (İpucu: ebeveynlerimizin yaptığı gibi donmuş lahanaları kaynatmak değil) ve hangi tatların ve çeşnilerin bu dünyevi ve acı tatla en iyi şekilde eşleştiğini bilmeye bağlıdır.  Lezzetli Brüksel lahanası için ipuçlarımızı kullanın ve en sadık nefretçileri bile etkileyebilirsiniz.

brüksel lahanası

En Taze Brüksel Lahanasını Seçin

Lezzetli Brüksel lahanası tarifleri, mağazada veya çiftçi pazarında en kaliteli Brüksel lahanasını nasıl seçeceğinizi bilmekle başlar. Pek çok sebzede olduğu gibi, Brüksel lahanasını mevsiminin zirvesindeyken satın almak size en taze filizleri ve en iyi lezzeti verecektir. Daha soğuk iklimlerde, en yoğun hasat mevsimi sonbahar veya kış başıdır. Ülkenin daha sıcak bölgelerinde, Brüksel lahanası mevsimin sonlarında ekilir ve kış ortasında veya sonunda zirveye ulaşır.

Alışveriş yaparken, sararması çok az olan veya hiç olmayan sıkı, sıkıca paketlenmiş filizler seçin. En taze filizleri seçmek, özellikle de onları bir gün önce tarlada hala sapları üzerinde olmalarının muhtemel olduğu bir çiftçi pazarından satın alabiliyorsanız, birçok besinsel faydayı en üst düzeye çıkarmanızı sağlayacaktır çünkü besinler meyve ve sebzelerde bozulabilir. Brüksel lahanasının sahip olduğu pek çok sağlıklı özelliği de kaçırmak istemeyeceksiniz: Antioksidanlar ve lif bakımından zengindirler ve diğer faydaların yanı sıra iltihap önleyici özelliklere sahiptirler.

Eşit Pişirme İçin Eşit Boyuttaki Filizleri Seçin

Ürün çantanızı Brüksel lahanasıyla doldururken, özellikle bütün olarak pişirmeyi planlıyorsanız, hepsi aynı boyutta olan filizleri seçmeye çalışın. Çoğu sebzede olduğu gibi, kızartma, sote veya haşlama olsun, yemek pişirmek için hazırlarken yiyecek parçalarının benzer boyutta olması önemlidir. Brüksel lahanasını kiloyla satan marketlerden alışveriş yapın, böylece önceden paketlenmiş porsiyonlar yerine her bir filizi kendiniz seçebilirsiniz.

Ayrıntılara gösterilen bu özen sizi büyük ölçüde ödüllendirecek: Brüksel lahanası eşit oranda pişecektir. Bazı parçalar fazla pişmiş, bazıları ise ortası hala sert olmayacak.

Sonunda farklı boyutlarda bir Brüksel çuvalı alırsanız, daha büyük parçaları ikiye bölebilirsiniz (yaprakların bağlı kalması için çekirdek boyunca uzunlamasına kesin). Bu, parçaları eşitlemeye yardımcı olur, böylece hepsi aynı anda pişirmeyi bitirir.

Tabii ki, ne kadar dikkatli olursanız olun, yine de diğerlerinden daha büyük birkaç filiz elde edebilirsiniz. Merkezin yumuşak olup olmadığını test etmek için bir filizi çatalla delip erkenden pişip pişmediğini kontrol etmeye başlayın. Daha küçük filizlerinizden bazıları tamamen pişmiş gibi görünüyorsa ve fazla pişme tehlikesiyle karşı karşıyaysa, onları tavadan çıkarın ve geri kalanı pişerken alüminyum folyo ile kaplı bir servis kasesine koyun.

Brüksel Lahanası

Onları Bir Salata Veya Sote Tabağına Alın

Pek çok tarif Brüksel lahanasının bütün veya yarıya indirilmesini gerektirir, ancak yapraklarını parçalamak filizlere yepyeni bir kişilik verir. Yapraklar hassas ve narin hale gelir. Bütün bir çiğ filizi kesinlikle yemezken, kıyılmış filizler çiğ yenecek kadar lezzetlidir.

Tıraşlanmış veya rendelenmiş Brüksel lahanası için, bir şef bıçağı veya bir mandolin dilimleyici kullanarak filizleri başın ucundan başlayıp kalın gövdede duracak şekilde çaprazlamasına ince dilimleyin. Zamanınız mı kısıtlı veya bıçak becerilerinizden emin değil misiniz? Bir mutfak robotunun dilimleme diskini kullanarak filizleri parçalamayı deneyin veya süpermarketinizin ürün bölümünde kıyılmış Brüksel lahanası paketlerine bakın.

Tuz Banyosu Yaptırın

Bazen brüksel lahanası acı bir tada ve güçlü bir kokuya sahip olabilir ve aşırı pişirilirse bu durum daha da kötüleşebilir. Brüksel lahanasına bazı insanlar arasında şüpheli bir ün kazandıran bu pek de hoş olmayan özellikler. Ancak daha hafif, daha az kokulu bir sonuç için kolay bir düzeltme var: Brüksel lahanalarını kaynatmak. Bu pişirme tekniği, basitçe yiyecekleri kaynar suda kısmen pişirmek anlamına gelir. Bu yöntem, pişirme süresini hızlandırır ve bu da filizleri sotelemek veya kızartmak için gereken süreyi en aza indirir.

Brüksel lahanalarını yarı haşlamak için, bir tencerede suyu kaynatın ve yaklaşık olarak makarna pişirme suyuna ekleyeceğiniz miktarda tuz ekleyin. Sap ucundan bir şerit keserek filizleri hazırlayın. Su kaynadığında filizleri ekleyin ve iki dakika kadar pişirin. Bunları oluklu bir kaşıkla veya süzgeçle çıkarın. Filizler bu noktada sadece kısmen pişecek, böylece filizlerinizi kavurmak veya sote etmek için tarifinize devam edebilirsiniz. Kızartma veya sotelemeden önce filizleri kurutmak, buharda pişirmek ve ıslanmak yerine güzelce kıtırlaşmalarını sağlayacaktır.

brüksel lahanası

Brüksel Lahanalarını Hava Fritözünde Pişirebilirsiniz

Derin yağda kızartılmış Brüksel lahanası, bugünlerde ramen restoranlarından burger eklemlerine kadar her menüde ve bunun iyi bir nedeni var gibi görünüyor. Derin kızartma, Brüksel lahanasını hassas bir merkeze sahip çıtır kenarlı bir ikram haline getirir.

Tüm bunlar size korkutucu geliyorsa, benzer (ve daha sağlıklı!) sonuçlar için hava fritözünüze dönün. Brüksel lahanası, hava fritözü için özel olarak hazırlanmış gibi görünen, çıtır çıtır dış yaprakları ve hoş bir merkezi olan bir filiz oluşturan yiyeceklerden biridir ve fırında kavrulmuş filizlerin yaklaşık yarısı kadar 20 dakikadan az sürer.

Kavurma Tekniğinizi Mükemmelleştirin

Yumuşacık haşlanmış Brüksel lahanası yiyerek büyüyenler, fırında dünyevi ve karmaşık hale gelen kavrulmuş filizleri tattıklarında genellikle hoş bir sürpriz yaşarlar. Tarifiniz, filizlerinizi zeytinyağı, tuz ve karabiberle karıştırmak kadar basit olsa da, uygun kavurma tekniğini bilmek, kavrulmuş Brüksel lahanalarınızın mükemmel şekilde yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayacaktır.

Brüksel lahanalarını uzunlamasına ikiye bölmek, yoğun çekirdeğin daha eşit şekilde pişmesine yardımcı olacak ve filizlerin karamelleşip çıtır çıtır olması için daha fazla yüzey oluşturacaktır. Filizleri bol miktarda zeytinyağı ile attığınızdan emin olun, bu da kızarmayı teşvik eder. Fırın tepsisinin üzerine fırına dayanıklı bir soğutma rafı yerleştirir ve bu raf, filizlerin hem çıtır çıtır hem de yumuşak olması için sıcak havanın filizlerin etrafında dolaşmasını sağlar.

brüksel lahanası

Lezzet Kombinasyonlarıyla Yaratıcı Olun

Brüksel lahanası, boyutlarına ve onları nasıl hazırladığınıza bağlı olarak acıdan dünyevi ve hafif tatlıya kadar değişen farklı bir tada sahiptir. Ayırt edici lezzetleri, kavrulduklarında, sotelendiklerinde veya çiğ olarak tüketildiklerinde bazı ilginç tat kombinasyonlarına uygundur. Benzer tatlara sahip diğer yiyecekleri ve bunları en iyi tamamladığını düşündüğünüz tatları düşünün. Örneğin, pancar da topraksı bir tat profiline sahiptir ve genellikle zengin bir tereyağı veya cevizli parmesan peyniri ile tamamlanır, bu iki malzeme Brüksel lahanasıyla da harika gider. Ve acı tatlar genellikle tatlı olanlarla dengelenir, bu da akçaağaç şurubunun Brüksel lahanası için klasik bir kontrpuan haline geldiği anlamına gelir.

Tavayı Önceden Isıtmayı Deneyin

Bu basit numarayla kavurma oyununuzda çıtayı yükseltin: Fırın tepsisini önceden ısınırken fırına koyun. Fırın yeterince ısındığında, tavayı çıkarın, brüksel lahanalarınızı sıcak tavaya yayın ve tekrar fırına koyun. Bu neden bir fark yaratıyor? Tavadan gelen ısı, filizlerin alt tarafını yakarak hemen çalışmaya başlayacaktır. Filiz ayrıca daha eşit pişecek ve daha gevrek bir dış yüzey elde edeceksiniz.

Sıcak bir tavayla başlamanın yanı sıra, en iyi kavrulmuş Brüksel lahanasına katkıda bulunacak deneyebileceğiniz iki ipucu daha var. İlk olarak, Brüksel lahanalarınızı pişirmeden önce tamamen kuruduğundan emin olun. İkincisi, onları tavaya yayın, böylece aralarında küçük bir boşluk olacak şekilde tek bir katmanda eşit aralıklarla yerleşsinler. Bu adımları takip etmek için zaman ayırmak, mükemmel şekilde kavrulmuş Brüksel lahanasının ayırt edici özelliği olan lezzetli esmerleşmeyi ve karamelleşmeyi sağlayacaktır.

brüksel lahanası

Filizinizin Boyutunu Düşünün

Brüksel lahanası söz konusu olduğunda bile boyutun önemli olduğu kimin aklına gelirdi? Doğru: Bir filizin boyutu, tadının nasıl olacağını belirleyebilir. Bir dahaki sefere Brüksel lahanası için alışveriş yaparken, lezzet tercihlerinizi düşünün ve filizleri kiloyla satan bir mağazadan alışveriş yapın, böylece tercih ettiğiniz filiz boyutunu özenle seçebilirsiniz.

Filizlerinizin daha tatlı, daha hafif bir tada sahip olmasını istiyorsanız, daha küçük olan Brüksel lahanalarını seçin. Yine de tarifinizin acı tat profilini artırmak istiyorsanız, çapı en az bir inç olan daha büyük filizleri seçin. Salata veya sote yemek için parçalıyorsanız, daha büyük brüksel lahanalarıyla çalışmak daha kolaydır. Filizlerin boyutunun da pişirme süresi üzerinde etkisi vardır. Daha küçük parçalar daha hızlı pişerken, daha büyük filizlerin daha fazla zamana ihtiyacı olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Çiğ brülksel lahanası yiyebilir misiniz?
  2. Brüksel lahanası nasıl dondurulur?
  3. Brüksel lahanasının sağlığa faydaları nelerdir?
  4. Brüksel lahanası nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo