Kuşbaşı et, tantuni için daha iri olduğu için pişirirken suyunu ve lezzetini korumak önemlidir. İnce kıyılmış et kadar hızlı pişmez, bu yüzden daha sabırlı olmak gerekir. Yine de doğru şekilde hazırlandığında kuşbaşı etli tantuni de oldukça lezzetli ve doyurucu olur.
Klasik tantuni çok ince kıyılmış (neredeyse kıyma gibi küçük) dana etinden yapılır. Kuşbaşı et biraz büyük kaldığı için aynı dokuyu vermez, ama lezzetli olur.
Kuşbaşı et daha iri olduğu için yumuşaması ve su salıp çekmesi daha uzun sürer. Bu yüzden tencere ya da sacda biraz daha fazla pişirmek gerekir.
Tantuninin özelliği, etin kendi suyuyla ve bol yağla pişmesidir. Kuşbaşı etle yaparken biraz daha fazla su ve yağ ekleyerek klasik “tantuni” dokusunu yakalamak gerekir.
Tantuni’ye yakın ama farklı bir tarz olur. Kuşbaşı etle yapılan versiyon, “ev usulü tantuni” gibi olur. Lezzetli, doyurucu ve sulu bir dürüm çıkar ama orijinal Mersin tantunisinden biraz daha farklı bir dokuya sahip olur.
Şunlara da göz atın: