Pastaların en oyunbazı, en sürprizlisi; köstebek pasta! Görünümüyle merak uyandıran, tadıyla herkesi etkisi altına alan bu efsane tatlı, adını üstündeki "köstebek tepeciğini" andıran kek kırıntılarından alıyor. Kimi krem şantiyle yapıyor, kimi muhallebiyle; bazısı muz koyarken, bazısı çilekle fark yaratıyor. İşte köstebek pasta hakkında bilinmeyenler.
Krem şanti yerine pastacı kreması, çırpılmış krema, krem peynirli dolgu, ya da muhallebi kullanılabilir.
Kekin daha yumuşak ve nemli olması için genellikle sütle hafifçe ıslatılır.
Ertesi güne daha da lezzetli olur. Kreması kekle iyice bütünleşir.
Hafif bir muhallebi kullanarak iç dolgu yapılabilir. Ancak kıvamı katı olmalı.
Marketlerde satılan ya da ev yapımı pasta kremaları köstebek pastada kullanılabilir.
Muzlu, vanilyalı ya da çikolatalı Creme Ole en çok tercih edilenlerdir. Kişisel zevke göre değişebilir.
En az 2-3 saat buzdolabında, tercihen bir gece dinlenirse kıvamı oturur.
Koyu kıvamlı bir çikolatalı puding iç dolgu olarak kullanılabilir.
Muz yerine çilek kullanarak farklı ve ferah bir tat yakalayabilirsiniz.
Genellikle kaplama olmaz ama istenirse çırpılmış krema ya da ganaj tercih edilebilir.
Önceden ısıtılmış fırında 170-180°C arasında, yaklaşık 30-35 dakika.
Köstebek pasta, Almanya kökenli "Maulwurfkuchen" adlı pastadan esinlenmiştir.
Dilimlenmiş şekilde hava almadan dondurucuda saklanabilir. Servisten önce çözündürülmeli.
Buzdolabında 2-3 gün tazeliğini korur. Daha sonra kek nemini kaybetmeye başlar.