ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER EVDE KİRAZ NASIL KURUTULUR: KİRAZ KURUTMA YÖNTEMLERİ

EVDE KİRAZ NASIL KURUTULUR: KİRAZ KURUTMA YÖNTEMLERİ

Kiraz nasıl kurutulur? Kiraz kurusu nasıl kullanılır ve ne işe yarar? Kiraz kurusu tüketilir? İşte, evde kolayca uygulayabileceğiniz fırında ve güneşte kiraz kurutma yöntemleri:
Evde Kiraz Nasıl Kurutulur: Kiraz Kurutma Yöntemleri

Gülgiller familyasına ait bir bitki olan kiraz, Hazar Denizi, Kuzey Akdeniz kıyıları ve Güney Kafkasya'da yetiştirilir. Antioksidan özelliği ile vücudu toksinlerden temizleyen kiraz, yaz aylarını simgeleyen meyvelerden biridir. Diyabet riskini düşüren ve kalp sağlığına iyi gelen kiraz, hem sade bir şekilde, hem de tariflerin içerisinde kullanılır. Kış için dondurucuda saklanan kiraz, aynı zamanda kurutma yöntemiyle de tüketilebilir. Peki, kiraz nasıl kurutulur? İşte, kiraz kurutma yöntemleri:




Kiraz Fırında Nasıl Kurutulur?

Öncelikle kirazları bol suyla yıkayın ve saplarını kopartın. Pipet veya bıçak yardımıyla kirazın çekirdeklerini çıkartın. Kirazların kabukları üste bakacak şekilde kağıt havluya dizin. Kirazları birbirine değmeyecek şekilde tepsiye yerleştirin. Fırını 73 dereceye ayarlayıp ısıtın. Fırın ısındığında ısısını 57 dereceye düşürün. Kirazları kayış gibi buruşmuş bir kıvama gelene kadar, yaklaşık 3 saat, fırında pişirin. Kirazlar koyu ve buruşuk bir renk alıp, kuru üzüm görüntüsüne gelene kadar pişirmeye devam edin. Kirazları kurutma işleminden sonra mutlaka kontrol edin. Sıktığınızda içinden hiç sıvı gelmemesi gerekir. Bu yöntem fırının saatlerce çalışmasına neden olduğu için fazla tercih edilmez.


Kiraz Güneşte Nasıl Kurutulur?

Kirazları güneşte ekonomik bir şekilde kurutmak için öncelikle bol suyla yıkayın. Saplarını ve çekirdeklerini çıkartın. Kabuk kısımları fırın tepsisinde olacak şekilde dizin. Tepsinin üzerini ince ve temiz bir tülbentle örtün. Güneş alan bir yere tepsiyi yerleştirin ve 2-4 gün arası kirazları güneşte bırakın. Kirazlar tamamen kuruduğunda 160 dereceli fırında ortalama 30 dakika pişirin. Ardından serin ve kuru bir yerde 1 saat dinlendirin. Daha sonra soğuyan kirazlarınızı buzdolabı poşetlerine doldurup ağzını bağlayın. Kurutulmuş kirazları buzdolabında veya derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Kiraz saplarını da aynı yöntemle kurutarak kiraz sapı çayı yapımında kullanabilirsiniz.


Kiraz Kurusu Neye İyi Gelir?

  • Kiraz kurusu bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Kalp ve damar sağlığını korur.
  • Karaciğerin yükünü hafifletmesiyle bilinir.
  • Nikotinin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
  • Yaşlanma karşıtıdır. Cildi korur.
  • Antioksidan etkisiyle kanserle savaşan besinlerden biridir.
  • Nörolojik hastalıkların görülme riskini düşürür.
  • Vitamin ve mineral bakımından zengindir.


Kiraz Kurusu Nasıl Kullanılır?

Kurutulmuş kirazları sade bir şekilde tüketebilir, hoşaf yapımında kullanabilir veya hazırladığınız tatlıların üzerini süslemek için kullanabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!