ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER DOĞAL YÖNTEMLERLE KAYISI NASIL KURUTULUR?

DOĞAL YÖNTEMLERLE KAYISI NASIL KURUTULUR?

Kayısı güneşte nasıl kurutulur? Kayısı kuruturken nelere dikkat edilmeli? Kuru kayısı nasıl muhafaza edilir? İşte, evde tamamen doğal yöntemlerle kayısı kurutma rehberi:
Doğal Yöntemlerle Kayısı Nasıl Kurutulur?

Yazın gelişini müjdeleyen kayısılar, Mayıs ayının sonlarına doğru tezgahlardaki yerini alır. Özellikle Haziran ve Temmuz, kayısının en lezzetli olduğu aylar olarak bilinir. Demir bakımından zengin olan kayısı, yüksek oranda diyet lifi içerir. Bu yüzden diyet listelerinde de kendine yer bulur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırdığı için, tatlı yapımında da kullanılır. Kan basıncını dengeler ve göz sağlığını korur. Kayısı, kısa sürede kurutulan meyvelerden de biridir. Kurutulmuş kayısı, tüm faydalarını ve lezzetini içerisinde barındırır. Peki, evde kayısı nasıl kurutulur? İşte, kayısı kurutmak için uygulayabileceğiniz yöntemler:


Kayısı Güneşte Nasıl Kurutulur?

Kayısıyı kurutmak için en çok kullanılan yöntem, güneşte kurutmaktır. Kayısı güneşin altında bekletildiğinde suyu emilir ve rengi koyulaşmaya başlar. Bu sayede 'gün kurusu kayısı' adı verilen kayısılar elde edilir.

  • Kayısıları güneşte kurutmak için öncelikle çürük olanları ayıklayın.
  • Kurutma yöntemi için çok sert ve çok yumuşak olmayan kayısıları tercih edin.
  • Güneş gören bir yere temiz bez serin. Kayısıları çekirdeklerini çıkartmadan bezin üzerine dizin ve 3-4 gün bekletin.
  • 3-4 günün sonunda kayısılara elinizle hafifçe bastırın. Eğer çok az miktarda suyu dışarı çıkıyorsa, elinizle sap kısmına bastırarak çekirdeklerini çıkartın.
  • Eğer bu işlemi kayısılar çok yumuşak iken yaparsanız, içindeki etli kısım da dışarı çıkacaktır.
  • Çekirdeklerini çıkarttıktan sonra güneş ışığında 5-10 gün arası bekletin.
  • Rengi istediğiniz kıvama geldiğinde kayısıları toplayabilirsiniz.




Kayısı İpe Dizerek Nasıl Kurutulur?

Kayısıları güneşte kurutmak için kullanılan bir diğer yöntem ise ipe dizmektir. Bunun için öncelikle kayısıların çekirdeklerini çıkartın. Bol suyla yıkadıktan sonra kurutun ve ortalarından ufak bir delik açın. Bu deliklerden ip geçirerek güneş alan bir yere asın.


Kayısı Fırında Nasıl Kurutulur?

Kayısıları güneşte bekletmek istemiyorsanız, fırında kurutma yöntemini de deneyebilirsiniz.

  • Kayısıları ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra kayısıları tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış 70 dereceli fırına verin. Ara sıra kayısıları çevirerek yaklaşık 6-7 saat kadar bekletin.
  • Kayısılar bu ısıda yavaş yavaş suyunu kaybedip kurumaya başlayacaktır.
  • Süreyi kısaltmak için fırının derecesini yükseltmeyin. Burada önemli olan kayısıların doğru ısıda kurumasıdır.


Kuru Kayısı Nasıl Saklanır?

Kuruttuğunuz kayısıları buzdolabı poşetine ve cam bir kavanoza koyup ağzını kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!