Kavut; kavrulmuş buğday, arpa veya darının öğütülmesiyle elde edilen, un benzeri bir karışımın su, tereyağı veya pekmezle pişirilmesiyle yapılan besleyici bir yiyecektir. Aslında kavrulmuş tahıl unu anlamına gelir. Bazı yörelerde “kavut unu”, “kavut helvası” veya “kavut lapası” olarak da bilinir. Tarihî olarak, Osmanlı mutfağında askerlerin enerji kaynağı, annelerin lohusa yemeği ve kışlık besin olarak çok değerliydi.
Un çeşitleri nelerdir, unun kullanım alanları ve kavut helvası püf noktalarına da göz atın.
Buğdayı (veya arpayı) kalın tabanlı bir tavada orta ateşte kokusu çıkana kadar, hafif kahverengileşinceye dek kavurun. Kavrulmuş buğdayı soğuduktan sonra öğütücüde, değirmende veya rondoda un haline getirin. Bu un artık kavut unu olarak saklanabilir.
Tavada tereyağını eritip, kavut ununu ekleyin. 5–6 dakika kısık ateşte kavurun. Ardından yavaş yavaş sıcak suyu veya sütü ekleyin, karıştırarak muhallebi kıvamına getirin.
Dilerseniz şeker veya bal ekleyin. Tatlı olarak servis edecekseniz üstüne pekmez veya ceviz gezdirin.