Katmere Şerbet Dökülür Mü?

28 Kasım 2025, 18:48 tarihinde güncellendi.
İncecik hamur ve antep fıstığı ile hazırlanan katmer tatlısı, dışarıdan bakıldığında şerbetli bir tatlı gibi görünür. Ancak katmer yapımında şerbet kullanılmaz.
Katmere Şerbet Dökülür Mü?

Katmer tatlısı, hem görünümü, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakan bir tatlıdır. Katmer denildiğinde birçok kişi baklava gibi şerbetli bir tatlı olduğunu düşünebilir. Ancak katmer yapımında genellikle şerbet kullanılmaz. 

Katmere Şerbet Dökülür Mü? 

katmer

Katmer yapımında şerbet kullanılmaz. Katmerin özelliği, incecik hamurun arasına konan kaymak, şeker ve bol Antep fıstığıyla pişerken hafifçe karamelize olmasıdır. Tatlılığı içindeki toz şekerden gelir, ayrıca üzerine şerbet dökülmez. Piştikten sonra yalnızca üzerine biraz daha toz Antep fıstığı serpilir.

Bazı yörelerde veya evde deneme yapanlar katmeri fırından çıkınca çok hafif balla ya da ince bir şerbet gezdirerek tatlandırabiliyor. Ama bu yöntem Antep usulü katmer değil, ev uyarlamasıdır. Gaziantep’te katmere asla şerbet dökülmez.

katmer

Neden Şerbet Kullanılmaz?

Katmer zaten yağlı ve kaymaklı olduğu için şerbet dökülürse çok ağır olur. Hamur şerbetle ıslanırsa çıtırlığını kaybeder, özelliğini yitirir. Katmerin asıl güzelliği hafif tatlı, çıtır ve kaymaklı yapısındadır.

  1. Orjinal Katmer Hamuru Nasıl Yapılır?
  2. Katmere Maya Koyulur Mu?
  3. Katmerin Yumuşak Olması İçin Ne Yapmalı?
  4. Katmer Hamuruna Süt Konur Mu?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo