Karamelize soğan, aslında içine şeker eklemeden, sadece sabırla ve düşük ısıyla pişirerek yapılan bir lezzet yoğunlaştırma yöntemidir. Bu teknikle hazırlanan soğanlar; hamburger, et yemekleri, makarna, pizza, tart, omlet veya sandviçlerde kullanılır. Sonuçta yumuşacık, tatlı, derin aromalı bir soğan elde edilir.
Karamelize soğan nasıl yapılır ve karamelize soğanın püf noktalarına göz atın.
Evet, ama kontrollü bir şekilde eklenmelidir. Karamelize soğan yapılırken az miktarda su eklemek doğrudur. Fakat bu, pişirme sürecinin tamamında değil, belirli anlarda yapılmalıdır. Soğanlar tavaya yapışmaya veya fazla koyulaşmaya başladığında ve yağın az geldiğini ve karamel renginin hızla koyulaştığını fark ettiğinizde su ekleyebilirsiniz.
Karamelizasyon süreci uzun sürdüğü için soğanlar bazen tavaya yapışabilir veya yanmaya başlayabilir. Bu durumda birkaç yemek kaşığı su eklemek:
Tavaya yapışan karamel tabakasını çözer,
Soğanların yanmadan yumuşamasını sağlar,
Renk geçişini dengeler.
Yani su, pişirme sürecini kurtarmak ve ısının etkisini yumuşatmak için kullanılır, soğanı haşlamak için değil!
Genellikle 2–3 yemek kaşığı yeterlidir. Su eklendikten sonra tava tekrar susuz kalana kadar pişirmeye devam edilir. Bu işlem, gerekirse pişirme sürecinde birkaç kez tekrarlanabilir.