Islak hamburger, özel sosla ıslatılmış yumuşak ekmeğiyle klasik hamburgerden ayrılır. İçinde genellikle sadece köfte ve sos bulunur, garnitür eklenmez. Daha çok sokak lezzeti ve gece atıştırmalığı olarak tercih edilir.
Normal hamburgerin ekmeği kuru ve yumuşaktır; ıslak hamburgerde ise küçük hamburger ekmeği özel bir domatesli-sarımsaklı sosla buharda bekletilerek yumuşacık ve ıslak hale getirilir.
Klasik hamburgerde genellikle ketçap, mayonez, hardal gibi soslar olur. Islak hamburgerde ise esas olayı domates, sarımsak ve baharatlarla yapılan bol sos oluşturur.
Islak hamburgerin köftesi genellikle daha küçük ve daha basittir, içine fazla garnitür (marul, domates, turşu vb.) konulmaz. Klasik hamburger ise garnitürlerle zenginleştirilir.
Normal hamburger genellikle kutuda veya tabakta gelir. Islak hamburgerler ise çoğunlukla cam tezgâhların arkasında üst üste dizilmiş şekilde, buharlı ortamda saklanır.
Islak hamburger daha çok gece çıkışında, sokak lezzeti olarak, hızlıca ayakta yenir. Normal hamburger ise restoranlarda ya da evde oturarak daha “özenli” bir öğün şeklinde tüketilir. Kısacası, ıslak hamburger daha sade ama sosuyla yoğun aromalı bir sokak lezzeti, klasik hamburger ise daha çok çeşit ve malzeme barındıran “fast food” tarzıdır.
Şunlara da göz atın:
Islak Hamburger Sosu Nasıl Yapılır?
Evde Islak Hamburger Yapmanın Püf Noktaları