Haydari yaparken süzme yoğurt kullanmak, mezeye kıvam ve yoğunluk kazandırır. Sarımsağın dozu iyi ayarlanmalı, nane ise hem aroma hem ferahlık için dikkatli eklenmelidir. Üzerine gezdirilen sızma zeytinyağı ve hafif tereyağında kavrulmuş nane, haydariye hem lezzet hem de şık bir sunum katar. İşte haydari yapmanın püf noktaları.
Haydarinin kıvamlı ve yoğun olmasını istiyorsanız, mutlaka süzme yoğurt kullanın. Evde yoğurdunuz varsa, tülbentle birkaç saat süzerek de kullanabilirsiniz.
Taze nane ferahlık verir ama kıvamı biraz sulandırabilir.Kuru nane daha aromatiktir ve haydariye karakter kazandırır. En iyi sonuç için az miktarda taze nane + kuru nane birlikte kullanabilirsiniz.
Nane ve sarımsağı hafif tereyağında kavurmak, haydariye çok özel bir aroma katar. Tereyağını yakmayın, sadece köpürünce nane ekleyip 10-15 saniye karıştırmanız yeterli.
Sarımsak, haydariye lezzetini veren ana malzemelerden biridir. Ancak fazla olursa yoğurdun ferahlığını bastırır. 2 su bardağı yoğurt için 1 küçük diş sarımsak idealdir.
Bazı yoğurtlar çok ekşi olabilir. Böyle bir durumda tuzu az tutup, hafif zeytinyağı ekleyerek yumuşatabilirsiniz.
Sızma zeytinyağı hem lezzet hem de sunum açısından haydariye çok yakışır. Ama yoğurdun içine değil, servis ederken üzerine gezdirin.
Haydariyi servis tabağına aldıktan sonra ortasına hafifçe bir çukur açın, üzerine zeytinyağı gezdirin ve birkaç nane yaprağı ile süsleyin.