Gebelik Hesaplama: Gebelik Nasıl Hesaplanır?

Gebelik nasıl hesaplanır? Gebelik hesaplama cetveli nedir? İşte, 'Kaç aylık hamileyim?' diye merak eden anne adayları için, gebelik haftası hesaplama teknikleri:
Gebelik Hesaplama: Gebelik Nasıl Hesaplanır?
30 Ocak 2021, 18:53

Hamile olduğunu öğrenen anne adayı, bir an önce bebeğinin kucağın almak ister. İşte bu sebeple de bebeğin kaç haftalık olduğu ve ne zaman doğacağı sorularının yanıtları çok önemlidir. Uzun süre bebek sahibi olmayı bekleyen ve bunun için uğraşan, tedavi gören kadınlar düzenli olarak gebelik testi yaptıkları için onlar genellikle bebek 1 aylıkken öğrenmiş olurlar. Ancak bebek beklemeyen kadınların adet kanamaları birkaç hafta, belki de bir ay gecikir ve ardından test yapılır. İşte bu durumda genellikle gebelik 2-3 aylık olur.


İşte bu hesaplamanın yapılmasının temel noktası kadının en son adetinin başladığı günün bilinmesidir. Çünkü döllenme olabilmesi, gebelik gerçekleşmesi için kadının yumurtlama döneminde korumasız cinsel ilişkiye girilmiş olması gerekir. En son adet kanamasının ilk günü sayesinde kadının yumurtlama tarihi bulunur ve ardından döllenmenin gerçekleştiği gün 2-3 günlük sapma riskiyle birlikte hesaplanır. Şöyle ki kadının en son adetinin başladığı tarihe 7 gün eklenir, bu tarihten 3 ay geriye gidilir ve elde edilen tarihe tam 1 yıl eklenir.

Örneğin son adet tarihi 20 Ağustos 2016 olsun, buna 7 gün eklenir ve 27 Ağustos 2016 bulunur. Bu tarihten 3 ay geriye gidilir ve 27 Mayıs 2016 tarihi elde edilir. Bu tarihe de tam 1 yıl eklenir ve 27 Mayıs 2016 tarihi bebeğin muhtemel doğum tarihi olarak hesaplanır.


Kaç aylık hamile olduğunu hesaplama

Gebelik hesaplamalarında en sık yapılan hatalardan birisi gebeliği hafta hafta değil de, ay olarak hesaplamaktır. Gebelikte 1 gün bile önemliyken ve 1 ay tam olarak 4 hafta değil de 4 hafta 2 ya da 3 günken gebeliği ay bazında hesaplamak yanlıştır. Bu sebeple gebelik ayları değil, gebelik haftaları şeklinde bahsedilir. Hamilelik tam olarak 40 haftalık bir süreçtir. Ancak 37. Haftanın sonundan itibaren her an doğum beklenir. Zira doğumların pek çoğu 3. ve 40. Haftalar arasında gerçekleşmektedir. 41. hafta içinde gerçekleşen doğumlara da “gün aşımı” adı verilir. Beklenen sürede gerçekleşmeyen doğumlarda her hangi bir sorun yaşanmaması için doktorun ve anne adayının ortak kararı ile sezaryen doğum gerçekleştirilir.

Kaynak: Gebelik hesaplama aracı


Şunlara da göz atın;

  1. Gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?
  2. Hamilelikte bağışıklığı güçlendiren besinler
  3. 0-1 yaş arası bebeklerde beslenme
  4. Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?
  5. Mama tarifleri

Benzer Yazılar

Lezzet Logo