Fırın sütlacın lezzeti, pirincin iyice haşlanıp sütle bütünleşmesine bağlıdır. Sütü kısık ateşte kaynatmak ve karıştırmayı ihmal etmemek taşmayı önler. Üzerinin eşit şekilde kızarması için fırın sıcaklığına ve pişirme süresine dikkat etmek gerekir.
Sütlaçta pirinç tane tane olmalı, lapa gibi değil. Pirinci haşlarken suyunu çok çekmemesine dikkat edin. Sütle birleştiğinde kıvamı ne çok koyu ne çok cıvık olmalı.
Süt kaynatılırken mutlaka kısık ateşte ve sık sık karıştırarak taşmasını önleyin. Bu, sütlacın pürüzsüz ve kremamsı olmasını sağlar.
Şekeri süt kaynadıktan sonra ekleyin. Erken eklenirse süt acımsı bir tat alabilir ve kaynama sırasında sütlaç taşabilir.
Sütlaç kaselere paylaştırılırken üzerine hafifçe karıştırın ama çok kabarmasına gerek yok. Önceden ısıtılmış fırında, 180°C’de üzeri kızarana kadar pişirmek ideal.
Fırın sütlacın üzeri kabuk bağlayacak, hafif karamelize olacak. İsterseniz piştikten sonra tarçın veya hindistancevizi serpebilirsiniz. Fırından çıktıktan sonra biraz soğumasını beklemek, kabuğun çatlamasını önler.