Fesleğen Havyarı Nasıl Yapılır?

Fesleğen havyarı nedir? Fesleğen havyarı nasıl yapılır ve hangi tariflerde kullanılır? İşte, moleküler gastronomi ile fesleğen havyarı yapımı ve kullanımı:
Fesleğen Havyarı Nasıl Yapılır?
15 Ocak 2024, 13:30

Fesleğen, mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Hoş aroması ve kokusuyla yemeklere lezzet katar. Özellikle et ve sebze yemeklerine ilave edilen fesleğen, ayıklandıktan sonra çiğ bir şekilde tüketilebilir. Havyar ise, balık yumurtası olarak bilinir. Yalnızca balıklardan elde edilen havyar, bazı sebzelerin karışımından elde edilebilir. 

fesleğen havyarı

Fesleğen Havyarı Nasıl Kullanılır?

Fesleğen havyarı, moleküler gastronomi alanına giren ürünlerden biridir. Farklı malzemelerin karışımıyla oluşturulan bu havyar, kısa süre içinde tüketilmelidir. Hazırlayacağınız fesleğen havyarını, tatlılarda, salatalarda ve ana yemeklerde kullanabilirsiniz. Fesleğen havyarının güzel görünümü, tabaklara şık bir görsellik katmak amacıyla da kullanılır. Soslarla süslediğiniz tabağın en üst kısmına fesleğen havyarı ekleyerek hem aroma katabilir, hem de şık bir sunum elde edebilirsiniz. 

fesleğen havyarı

Fesleğen Havyarı Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 22 gr taze fesleğen
  2. 250 ml ayçiçek yağı
  3. 1 + 1/2 yaprak jelatin
  4. 120 ml su
  5. 1,5 gram deniz yosunu jelatini

Öncelikle ayçiçek yağını derin bir kabın içine alın ve kabı dondurucuya yerleştirin. 2 derece soğuğa ulaşana kadar bir süre bekleyin. Fesleğen ve suyu blendera alın ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar çektirin. Hazırladığınız sıvı karışımı, süzgeçten geçirin. Bu sayede tortulardan kurtulabilirsiniz. Yaprak jelatin ve deniz yosunu jelatinini soyun suyun içine alın ve yumuşamasını bekleyin. Ardından sudan çıkartın ve dikkatlice suyunu sıkın. 

Sos tavasına önce fesleğenli sıvıyı alın. Üzerine yumuşayan jelatinleri ekleyin ve çatal yardımıyla ezin. Ardından 2 dakika sıvıyı kaynatın. Ocaktan alıp jelatinler çözülene kadar karıştırın. Sıvıyı oda sıcaklığında bekletin. Ilıdıktan sonra bir sıkma şişesine doldurun. Buzdolabında beklettiğiniz yağı çıkarın. Sıkma torbasındaki fesleğenli karışımı yağın içine küçük damlalar halinde damlatın. Yağa eklediğiniz damlacıklar yavaşça dibe doğru batacaktır. Ortalama 25 damla sıktıktan sonra, 3 dakika bekleyin. Ardından yağı süzün. Havyarların üzerinde kalan fazla yağı almak için, dikkatli bir şekilde ılık suda durulayın. Süzdüğünüz yağı, sonrasında tekrar kullanabilirsiniz. Hazırladığınız fesleğen havyarları, sevdiğiniz tariflere ekleyebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Havyar nasıl yenir?
  2. Havyarın faydaları nelerdir?
  3. Bottarga nedir?
  4. İstiridye nasıl yenir?
  5. Deniz tarağı nasıl yenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo