Bu adımları takip ederek pratik bir şekilde şık ve lezzetli tabaklar hazırlayabilirsiniz. İşte Elif Şef’ten öneriler:
Doğru ekipman, birkaç püf noktası ile evde de ‘şef dokunuşlu’ tabaklar çıkarmak mümkün.
Fotoğraflar: Emre Arıcan
Şef Elif Edes’in özel reçetesi... Hem rustik hem de şef elinden çıkmış görünümüyle yoğun lezzetli ve etkileyici sunumlu bir tarif...
Malzemeler
4 adet top kabak (yuvarlak kabak)
Zeytinyağı
Tuz, karabiber
Fırınlanmış Domates Çorbası İçin
8-10 adet olgun domates
2 adet arpacık soğan
2 diş sarımsak
30 ml zeytinyağı
1 tatlı kaşığı sirke
250 ml sebze suyu veya su
Tuz, karabiber
Mini kruton
Az miktarda toz parmesan
Üzerine arzuya göre az miktarda krema veya yeşil yağ gezdirilebilir
Yapılışı:
Domatesler ikiye kesilir, arpacık soğanlar ve sarımsaklarla birlikte fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine zeytinyağı gezdirilir, tuz-karabiber serpilir. Önceden 200°C ısıtılmış fırında 25-30 dakika, domateslerin kenarları hafif karamelize olana kadar pişirilir. Kabakların üst kısmı ‘kapak’ gibi kesilir. İçleri dikkatlice, dipte biraz kalınlık bırakacak şekilde oyulur. İçlerine çok az zeytinyağı sürülür ve tuz, biber serpilir. Önceden 180°C ısıtılmış fırında, dışı diri kalacak şekilde, yaklaşık 15-20 dakika pişirilir. Fırından çıktığında kabaklar soğumaya bırakılır. Fırınlanmış domates, soğanlar, sarımsaklar, su veya sebze suyu, sirke el blender’ı veya blender haznesinde pürüzsüz olana kadar çekilir. Gerekirse kıvamı açmak için biraz su eklenebilir. Tuz, karabiber ayarı yapılır. Servis yapmadan önce birkaç dakika ısıtılır, fırınlanmış kabaklara doldurulur. Mini kruton, parmesan ve fesleğen ilavesi ile servis yapılır. Arzuya göre erken hasat, soğuk sıkım zeytinyağı gezdirilebilir. Kabağın kesilen üst tarafı kapak gibi üstüne kapatılabilir veya yanına hafif açık konarak sunum yapılabilir.
Şef Elif Edes’in özel reçetesi... Klasik pesto’ya roka ile biberimsi bir lezzet, Antep fıstığı ile yumuşak bir bitiş, fırında kızartılmış tel kadayıf veya ince patates ile çıtır bir dokunuş katabilirsiniz. Açık ve koyu renk jülyen kesilmiş kabaklarla birleşen bu değişik pesto ile ferahlatan, besleyici, şık, üstelik pişirmesiz maksimum aromalı, minimum eforlu tabağınızı hızlıca hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler
Pesto Antep
1 demet roka
100 gr Antep fıstığı
2 diş sarımsak
50-75 ml zeytinyağı
40 gr rende parmesan veya Bergama tulum
Tuz ve taze çekilmiş karabiber
Bir miktar su
Yapılışı:
Roka ayıklanır, yıkanır, kurutulur. Roka ve diğer sos malzemeleri elde bıçakla doğranarak veya robottan geçirilerek pesto hazırlanır. Rokanın acılığına göre limon ve tuz dengesi sağlanır.
4 adet açık renk kabak
4 adet koyu renk kabak
1 lime zest ve suyu
1 limon zest ve suyu
Tuz (tercihen deniz tuzu)
Taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı:
Kabaklar yıkanır, soymadan jülyen soyacak ile ince şeritler olacak şekilde kesilir. Çekirdekli bölümleri alınmaz. Lime, limon suyu, az tuz ile karıştırılır. 5 dakika kadar marine edilir. Kabaklar hafifçe yumuşadığında maşa ve çatal ile döndürerek servis tabağına alınır, etrafına roka pesto konur. Üzerine kıyılmış Antep fıstığı, limon ve lime zest serpilir. Çıtır tel kadayıf veya patates ve sebze soyacağı ile hazırlanan şerit parmesan ilave edilerek servis yapılır.
Ristorante Umberto’nun menüsünden... İncecik dilimlenmiş kabaklar, green goddess sosun kremsi, ferahlatıcı lezzetiyle birleşince aromasıyla baş döndüren ve bir o kadar da sağlıklı, taptaze bir yaz salatası hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler
4 adet kabak (tercihen açık ve koyu renk karışık, hatta sarı kabak ilaveli olabilir)
1 yemek kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tutam tuz
4 kaseye yetecek miktarda karışık yeşillik; roka, dereotu, fesleğen, reyhan, maydanoz, nane
Üzeri için
Pirinç
Antep fıstığı
Çekirdeksiz yeşil zeytin
Kinoa patlağı
Yeşil yağ
Yapılışı:
Kabaklar yıkanır, kabuklu olarak ince dilimlenir. Limon suyu, zeytinyağı ve tuzla karıştırılıp 5 dakika marine edilir. Marine kabaklar, yeşillikler ile karıştırılır. Tabağa, ortası boş kalacak şekilde yerleştirilir. Tabağın ortasına hazırlanan sos konur. Antep fıstığı ve kinoa patlağı serpilir. Yeşil yağ gezdirilerek servis yapılır.
Green Goddess Sos
½ olgun avokado
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı elma sirkesi
1 diş sarımsak
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı kıyılmış fesleğen
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı kıyılmış nane
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
1 tatlı kaşığı kapari
5 Dakikada Yeşil Yağ
½ su bardağı sızma zeytinyağı
½ su bardağı taze fesleğen (veya damak zevkine göre maydanoz, kişniş, nane)
1 tutam tuz
Birkaç damla limon suyu
Hazırlanışı:
Yeşillikler yıkanır ve kurulanır. (Yağın bozulmaması ve rengin canlı kalması için ıslaklık kesinlikle olmamalıdır.) Blender’da zeytinyağı ve yeşillikler 20-30 saniye boyunca, renk parlak yeşil olana kadar yüksek hızda çekilir. Hemen kullanılacaksa süzmek gerekmez. Ama daha berrak bir yağ istenirse temiz bir tülbent veya kahve filtresiyle süzülür. Yağ oda sıcaklığında 1-2 saat içinde infüze olur. Ağzı kapalı şişede, buzdolabında 3-4 gün saklanabilir. En iyi aromayı ilk 24 saatte verir.
Kinoa Patlağı
Kinoa yıkanır, iyice kurutulur. Sıcak tavaya, kurutulmuş kinoa yağsız şekilde eklenir, hızlıca patlar ve çıtır hale gelir.
Ken Sushi & More’nin menüsünden... Hem görsel olarak etkileyici hem de ağızda kıyır kıyır bir doku sunan bu farklı sushi rol tarifi denemeye değer.
Malzemeler
Sushi İçin
½ su bardağı sushi pirinci
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı pirinç sirkesi
1 çay kaşığı toz şeker
1/4 çay kaşığı tuz
2 adet nori yaprağı
100 gr çiğ somon (sushi-grade)
3-4 adet çilek (ince dilimlenmiş)
½ avokado
Çıtır Yufka Topping
1 adet baklavalık yufka
1 yemek kaşığı sıvı yağ (yufkayı çıtırlaştırmak için)
Yapılışı:
Baklavalık yufka ince uzun şeritler halinde kesilir (3-5 mm). Yağla hafifçe harmanlanarak fırın tepsisine serilir. 180°C ısıtılmış fırında 5-6 dakika, altın rengi alana kadar pişirilir. Çıkınca üzerine biraz tuz serpilebilir.
Pirince Sürmek İçin Sos
2 yemek kaşığı soya sosu
1 çay kaşığı wasabi
½ olgun avokado
Hazırlanışı:
Sushi pirinci yıkanır, 1 su bardağı suda, kısık ateşte haşlanır. Sirke, şeker, tuz eklenir. Soğumaya bırakılır. Bambu mat üzerine önce streç film, üzerine nori yaprağı yerleştirilir. Sushi pirinci yayılır. Soya sos ile ezilmiş wasabi, avokado karışımı sürülür. Orta kısma çilek, somon dilimleri konur. Sıkıca sarılır, streç filmle sarılı şekilde 10 -15 dakika buzdolabında bekletilir. Sushi rol’ler dilimlenir. Çıtır yufka parçaları serpilir. Üzerine isteğe bağlı birkaç damla ballı soya sos gezdirilebilir. Yanında wasabi, zencefil turşusu ve soya sos ile sunulabilir.
Ballı Soya Sos
2 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı limon suyu
Ristorante Umberto’nun menüsünden...
400-500 gr linguine makarna
200 gr taze peynir; stracciatella, ricotta veya taze lor (kaymak loru)
Pesto Sos
1 demet fesleğen
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı çam fıstığı
1-2 diş sarımsak
1-2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
Tuz, taze çekilmiş karabiber
Yapılışı:
Fesleğen, çam fıstığı, sarımsak ve parmesan rondoya konur. Zeytinyağı ve az su ilave edilerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekilir. Tuz ve karabiberle tatlandırılır.
Geniş bir tencerede bol tuzlu su kaynatılır, linguine eklenir ve paket üzerindeki süreye göre al dente (hafif diri) kıvamda olacak şekilde haşlanır. Makarna, geniş bir tabakta pesto sos ve 1 çay bardağı kadar makarna suyu ile karıştırılır. Linguine, maşa veya büyük çatal ile spiral şekilde sarılarak tabağa aktarılır. Üzerine tercih edilen taze peynir konur. Daha yoğun lezzet için üzerine limon zest, çörek otu, değirmen biber ilave edilebilir.