Evde Şef Gibi Tabaklar Hazırlamanın İpuçları!

28 Kasım 2025, 12:17 tarihinde güncellendi.
Şef Elif Edes ile eğitmenlik yaptığı Usla Akademi’de buluştuk. Evde mutfak şefleri gibi tabaklar hazırlamanın püf noktalarını konuştuk. Elif Şef sizler için hem yeni tarifler üretip pişirdi hem de Usla’nın lezzetli restoranlarının menüsündeki yemeklere ev yapımına uygun reçeteler yazdı.
Evde Şef Gibi Tabaklar Hazırlamanın İpuçları!

Bu adımları takip ederek pratik bir şekilde şık ve lezzetli tabaklar hazırlayabilirsiniz. İşte Elif Şef’ten öneriler:

Doğru ekipman, birkaç püf noktası ile evde de ‘şef dokunuşlu’ tabaklar çıkarmak mümkün.

  1. Hazırlanan yemeğin rengine, içeriğine, tarzına uygun tabak seçimi önemli.
  2. Örneğin soslu yemekler biraz çukur tabaklarda, çok renkli yemekler düz renk tabaklarda kendilerini daha iyi gösterir.
  3. Çok renkli, desenli tabaklar yemeğinizi gölgede bırakabilir.
  4. Tabağın her zaman tamamını doldurmak gerekmez. Minimalist ve dengeli bir sunum etkileyici olur. Katmanlar yapmak, üst üste yerleştirmek tabakları daha dinamik gösterir.
  5. Evde şef dokunuşu için birkaç temel ekipman ile yapılabilecekleri sayacak olursam; sıkma torbası ile soslar, püreler veya kremaları noktalar ve çizgiler şeklinde sıkabilirsiniz. Mutfak cımbızını ufak ilaveler, ince dokunuşlar için kullanabilirsiniz.
    Metal bir kalıp veya farklı boy kaseler, hatta alüminyum folyo kullanarak kendi yapacağınız formlar ile pilav, püre, sulu olmayan salata gibi lezzetleri profesyonel dokunuşlarla şekillendirebilirsiniz.
  6. Mikro yeşillikler, yenilebilir çiçekler, çörek otu, susam, farklı boyutlarda fıstık, badem gibi kuruyemişler, taze meyveler, aromatik otlar ile tabaklara etkileyici son dokunuşlar yapabilirsiniz.
  7. Aynı tabakta çıtır bir garnitür ya da kremsi bir püre gibi kontrast dokular yakalamaya önem verilmesi gerekir.
  8. Son olarak şef dokunuşları için planlama ve zamanlama önemli. Malzemeler önceden doğranmalı; püreler, soslar önceden hazırlanmalı. Profesyonel mutfaklarda olduğu gibi tüm detaylar önceden hazır olup son anda yalnızca birleştirme yapılmalı.

Fotoğraflar: Emre Arıcan

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo