Market mayonezlerinden sıkıldıysanız, evde sadece birkaç malzeme ile harika bir mayonez yapabilirsiniz. Doğru tekniklerle kıvamı mükemmel tutturmak için yağı yavaşça eklemek ve oda sıcaklığında malzeme kullanmak çok önemli. İşte evde mayonez yapmanın püf noktaları!
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağı sıvı yağ (tercihen ayçiçek yağı veya zeytinyağı)
1 tatlı kaşığı limon suyu veya sirke
1 çay kaşığı hardal (isteğe bağlı, kıvam ve lezzet için önerilir)
Yarım çay kaşığı tuz
Yumurtayı buzdolabından çıkardıktan sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Soğuk yumurta mayonezin kesilmesine neden olabilir.
Yağı bir anda eklemek yerine, ince bir ip gibi yavaşça ekleyerek karıştırın. Böylece mayonezin kıvamı daha iyi tutar.
Çırpıcı, el mikseri veya blender kullanabilirsiniz. Eğer el çırpıcısı kullanıyorsanız, sürekli ve tek yönde karıştırmalısınız.
Hardal hem mayonezin daha iyi emülsiyon haline gelmesini sağlar hem de lezzetini artırır.
Aşırı çırpmak mayonezin kıvamını bozabilir. Yağ tamamen karışıp kıvam aldıktan sonra çırpmayı bırakın.
Eğer mayonez kesilirse, yeni bir yumurta sarısını başka bir kaba alıp kesilen mayonezi yavaş yavaş içine ekleyerek tekrar çırpabilirsiniz.
Ev yapımı mayonez katkı maddesi içermediğinden buzdolabında saklanmalı ve en fazla 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Bu püf noktalarına dikkat ederek, evde hem sağlıklı hem de lezzetli mayonez yapabilirsiniz!
Şunlara da göz atın: